Maktspelare. Den ryske president Putin har nyligen genomfört en rockad i toppen för att markera mot den uppstudsiga Wagner-chefen, Jevgenij Prigozjin.
Maktspelare. Den ryske president Putin har nyligen genomfört en rockad i toppen för att markera mot den uppstudsiga Wagner-chefen, Jevgenij Prigozjin. Bild: Mikhail Klimentyev

Kriget driver fram maktkamp i Moskva

Ryssland terrorbombningar av Ukrainas elnät har hittills misslyckats och Putin tvingas avsätta lika mycket tid till palatsintriger som till kriget.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ukrainas elsystem lyckas täcka nästan 80 procent av landets elbehov. Det meddelade Ukrenergo, som är Ukrainas motsvarighet till Svenska kraftnät, förra veckan. Här står nu Ukraina efter en fyra månader lång rysk bombningskampanj mot landets elnät med 17 massiva och utstuderade missilangrepp sedan den 10 oktober.

De runt 20 procent som saknas har lett till strömavbrott och elransoneringar. Mobilnätet har blivit relativt svajigt och internetuppkopplingen är ofta påtagligt långsam. Men terrorkampanjen är inte i närheten av att knäcka Ukraina. En kombination av bra luftförsvar, god reparationskapacitet, ambitiös västhjälp med att ersätta förstörda elnätdelar och en mild vinter har gjort att man har stått emot. Ukraina är inte nedsläckt och kallt annat än fläckvis. Någon ny stor flyktingvåg västerut, som Ryssland har hoppats på, har inte inträffat. Försvarsviljan är intakt.

ANNONS

Den sinande ryska raketarsenalen märks genom lägre frekvens och mindre omfattningen på attackerna. Dessa ges inte heller lika stort utrymme i ryska medier som under hösten.

Rysk inrikespropaganda har flyttat fokus till markkriget där Ryssland på senare tid haft vissa framgångar. Ryska styrkor har tagit territorium utmed en del av fronten och efter årsskiftet erövrat staden Soledar norr om Bachmut, som också ringas in från öster och söder.

De ryska framryckningarna på marken har möjliggjorts genom massiv användning av infanteri. I Soledar och Bachmut har tidigare fängelseinterner i det privata militära företaget Wagners tjänst kastats fram i vågor. De som misslyckats med uppgiften har många gånger avrättats.

Rysslands förluster har varit enorma. Det hävdas inte bara av den ukrainska generalstaben som rapporterar om bortåt tusen stupade ryssar per dag. Uppgifter om många döda liksom om rutinmässiga avrättningar av ordervägrare bekräftas även av källor i Ryssland. Det cirkulerar dessutom filmer och foton på nätet av fält täckta med livlösa ryska soldater.

Hållbarheten i denna strategi, som kompenserar brist på granater och tung utrustning, är oklar. Även om Ryssland mobiliserar kan inte vanliga soldater användas fullt så hänsynslöst som fångar, vilka snart tar slut. Det finns också tecken på att Wagner-chefens, Jevgenij Prigozjins, stjärna är på väg att dala.

ANNONS

Under sensommaren och hösten har till honom närstående mediekanaler fört en kampanj. De har positionerat Prigozjin som en mer kapabel ledare än personer som generalstabschefen Valerij Gerasimov och försvarsminister Sergej Sjojgu. Wagner har lyfts fram som en förebild för Rysslands väpnade styrkor. Prigozjin själv har hävdat att Soledar intagits helt med Wagnersoldater, utan hjälp av den reguljära ryska armén.

Han har sannolikt gapat efter för mycket. I januari genomförde Vladimir Putin en ny rockad i krigsledningen. Gerasimov, som tidigare gjorts till syndabock för misslyckandena, fick den formella ledningen för ”specialoperationen” i Ukraina. Med ens rättade Wagnerbloggarna in sig i ledet – gav bifall till rockaden och dämpade sin tidigare kritik.

Det betyder inte att Putin har stor tilltro till det gamla gardets förmåga. Men det är vad han har att spela med. I valet mellan lojala generaler och uppstudsiga ligister som Prigozjin, väljer Putin de förra. I alla fall tills vidare.

ANNONS