Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Energikälla som har framtiden för sig. Bild: Jonas Ekströmer / TT
Energikälla som har framtiden för sig. Bild: Jonas Ekströmer / TT

Mattias Karlsson: Kraftfull medvind för vindkraften i Sverige

Den senaste tidens stigande elpriser har gett kärnkraftsförespråkarna vatten på sina kvarnar. Men kärnkraften har spelat ut sin roll i den svenska energimixen. I stället är det vindkraften som är på bred frammarsch i Sverige och som kan ersätta kärnkraften.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

1999 stängdes en av två reaktorer vid Barsebäcks kärnkraftverk i Skåne. Sex år senare var det dags för den andra reaktorn att tas ur bruk. Därmed hade två rektorer på 600 megawatt i effekt avvecklas.

Under 2010-talet har kärnkraftsavvecklingen tuffat på i ännu högre takt. Först två reaktorer vid Oskarshamns kärnkraftverk, därefter två vid Ringhals. Slår man samman effekten i de sex avvecklade reaktorerna under två decennier ligger den på cirka 4 000 megawatt.

Den senaste tidens stigande elpriser har gett kärnkraftsförespråkarna vatten på sina kvarnar. Men kärnkraften har spelat ut sin roll i den svenska energimixen. I stället är det vindkraften som är på bred frammarsch i Sverige och som helt kan ersätta kärnkraften.

Enligt Svenska Kraftnäts egna beräkningar kommer den havsbaserade vindkraften omfatta 25 gigawatt, eller 25 000 megawatt, till år 2045 (TT 13/9). Det vill säga betydligt mer än den kärnkraftseffekt som hittills har avvecklats.

När vindkraften började byggas ut i Sverige under 1980-talet var vindsnurrorna relativt små med några enstaka megawatt i effekt. Utvecklingen var sedan mycket blygsam i Sverige, både till kvantitet och till storlek på kraftverk.

Men på senare år har det börjat rassla till ordentligt, det byggs rejält många fler vindmöllor och de är också betydligt mer kraftfulla. Inom räckhåll finns nu också havsbaserade vindkraftverk som sträcker sig mer än 200 meter över havet och som har en effekt på 20 megawatt eller ännu mer. Det visar med all tydlighet att vindkraften är en mycket kraftfull energikälla som kan ersätta kärnkraften i Sverige.

För att i ännu högre grad driva på för en klimatomställning från fossil energiproduktion till förnyelsebara energikällor aviserade regeringen på torsdagen att anslutningskostnaderna för havsbaserade vindkraftverk ska minska. Därmed tas ytterligare ett hinder bort i utbyggnaden av vindkraften i Sverige.

”Det sker enorma investeringar i vindkraft i Sverige just nu, och de sker utan subventioner”, sa klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) på en presskonferens på torsdagen, enligt TT.

De röster som höjs i dag för att Sverige ska satsa på kärnkraften igen tycks helt bortse från det faktum att de senaste decenniernas avveckling av reaktorer främst skett på kommersiella grunder. Så frågan är, hur tänker man sig att kärnkraften ska byggas ut i Sverige, med statliga subventioner?

I stället för en blind tro på att kärnkraften är en energikälla för framtiden bör man se på den verkliga utvecklingen. Det är vindkraften som har en kraftfull medvind. Det är vindkraften som hör framtiden till, inte kärnkraften.