Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var ren tur att vindarna inte förde in den giftiga röken över centrala Halmstad.  Bild: Emma Gustafsson
Det var ren tur att vindarna inte förde in den giftiga röken över centrala Halmstad. Bild: Emma Gustafsson

Kent Nilsson: Konsten att leda invånare genom en kris

Inte ens i situationer när VMA-larm ljuder och upprepade varningar förmedlas i radio och tv är medvetenheten tillräcklig hos invånarna.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Invånarna i Sverige brukar inte hetsa upp sig onödan när faran finns på avstånd, men samtidigt finns det situationer då det krävs ganska lite för att skapa oro när händelsernas centrum finns i vår närhet. SOS Alarm som administrerar mängder av brådskande larm brukar ha problem med onödiga påringningar när det blir elavbrott en kort stund. I de digitala miljöerna är det nu för tiden vanligt att folk vädrar sin oro eller dessvärre med avsikt förvanskar fakta och försöker skrämmas.

Detta år har vi fått lära oss att en kris kan pågå under lång tid och att mängder av motsägelsefull information flödar fritt. Medan invånarna i vårt land hamstrade toalettpapper och konserver tog det längre tid att förstå konsekvenserna av folksamlingar eller behovet av social distans och god hygien. Medan oron var stor hos många människor utmärkte sig andra med att vara dåliga förebilder.

Kommuner och samhällsviktiga verksamheter mobiliserade i coronakrisens inledning till stabsläge för att möta behovet av information, kontroll och snabba beslut. Detta är en nödvändig åtgärd under en mer omfattande krishantering, och är något som invånarna ska förvänta sig.

Den sparkade kommunchefen i Hylte kommun får gestalta det motsägelsefulla exemplet på att ”behålla lugnet” och ” välja bort att leda kommunen i en krissituation”. Per Borg valde att åka på semester till Thailand dagen efter det att Hylte sammankallat krisledningen samtidigt som många av världens länder höll på att stänga ner.

Detta föga smickrande exempel på dåligt ledarskap gjorde medialt avtryck i hela landet. På så sätt kan det kanske med glimten i ögat hävdas att Borgs beslut förmodligen bidrog till ökad krismedvetenhet hos andra beslutsfattare.

Borgs resa bäddade även för en intressant konstellation i Hyltes kommunledning. Kommunrådet Ronnie Löfquist (S) och kommunstyrelsen valde att tillförordna Emma Gröndahl som kommunchef. Emma Gröndahl är liberalernas färgstarka regionpolitiker från södra Halland och har nu pausat politiken för att leda kommunen som högsta tjänsteperson.

Det finns situationer då en kris i högsta grad är konkret. Men inte ens i situationer när VMA-larm ljuder (viktigt meddelande till allmänheten) och upprepade varningar förmedlas i radio och tv är medvetenheten tillräcklig hos invånarna. I september 2012 när den omfattande branden rasade i Halmstads hamn spreds stora mängder rök. Den giftiga röken spreds söderut längs kusten, och det var ren tur att vindarna inte förde in den över centrala staden.

I kommunens rapport efter branden konstateras det att ”Branden visade tydligt att VMA-signalen hade liten effekt på människors agerande, då invånarna i Halmstads centrum inte inrymde då de hörde larmet.”

Polisen upprättade vägspärrar mot kustremsan söderut där röken förmörkade tillvaron. Trots detta kunde det vittnas om barnfamiljer som obekymrat befann sig lekandes på stranden mitt i den svarta dimman av rök.