Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad så här lite från ovan. Bild: Jari Välitalo
Halmstad så här lite från ovan. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Kompromisser är framtiden för Halmstad

Vill de lokala partierna ta ansvar för hela kommunen eller sätter man sig i opposition?

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Alliansstyret i Halmstad har fallit. I alla fall om man får tro det preliminära valresultatet av söndagens kommunval där de fyra partierna i Alliansen ser ut att backa rejält, från 31 mandat till 26. Därmed saknas ett underlag för att fortsätta det politiska styret.

Även om Socialdemokraterna befäster sin ställning som största parti med totalt 22 mandat är det SD som går framåt och växer med ytterligare ett mandat till totalt 11.

Vad man också kan säga är att fragmentiseringen har intagit Halmstadpolitiken. Med totalt tio partier i fullmäktige blir frågan: Vem ska ta hand om helheten? Och vilken politisk konstellation kan enas om en gemensam budget?

När de två nystartade lokala partierna nu tar plats i fullmäktige – Hjärta för Halmstad och Halmstads Lokala Parti – kan det också vara intressant att ställa sig frågan: Vill de ta ansvar för hela kommunen eller sätter man sig i opposition?

Det är bekvämt att sitta i baksätet och tro sig veta bäst om hur man bör styra färden framåt. Men när det väl gäller är det allt som oftast kompromisser som behövs.

När spelet ”vem tar vem” nu inleds i Halmstadpolitiken är just kompromissvilja en egenskap som behövs för att sy ihop ett stabilt styre. Och inte minst behövs det en gemensam idé om hur Halmstad bäst behöver utvecklas i framtiden för att fortsätta vara en attraktiv kommun för både nuvarande och framtida Halmstadbor.

Ett brett politiskt handslag om de stora linjerna för hur kommunen bäst ska utvecklas hade varit önskvärt, liksom ett styre som tar sikte på mittenpolitiken. Vilka partier är beredda att ta upp den handsken?