Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förhandlare. Nu väntar ett hårt jobb för Jonas Bergman som är Moderaternas ledare i Halmstad. Bild: Jari Välitalo
Förhandlare. Nu väntar ett hårt jobb för Jonas Bergman som är Moderaternas ledare i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Kompromisser är basen för ett minoritetsstyre

När det inte går att styra i majoritet finns alternativet med minoritetsstyre. Men det kräver skickliga förhandlingar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Vem tar vem? Frågan ställs nu inte bara i riksdagen när den nya regeringen ska bildas utan också runt i många kommuner och landsting i landet. För Halmstads kommun ser läget osäkert ut för den styrande femklövern.

Förvisso har inte Alliansen tillsammans med Miljöpartiet haft egen majoritet men med stöd av SPI:s två mandat har man fått igenom sina förslag i kommunfullmäktige. Men i valet åkte SPI ut och nu får femklövern totalt 35 av 71 mandat i fullmäktige. Det saknas alltså ett mandat för få ihop en majoritet.

När valresultatet på måndagen stod klart för valet till Halmstads kommunfullmäktige fanns det några tydliga vinnare och förlorare. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är valets stora vinnare. SD går från sex till tio mandat och KD från två till fem. Värre gick det för Socialdemokraterna som tappar tre mandat till 22. Även Miljöpartiet och Centern backar och förlorar ett mandat vardera. Moderaterna, Liberalerna och Vänsterpartiet försvarar sina mandat.

Sett till de två vinnarna är det tydligt att valvindarna på riksplanet kan få en stor effekt på lokala val. Dock är framgången för KD exceptionell i Halmstad och här har partiets förstanamn, Ella Kardemark, troligen varit en starkt bidragande orsak.

Så hur ska Halmstads kommun regeras den kommande mandat-perioden?

Det går att styra en kommun i minoritet, men frågan som Alliansen då ställs inför är om de vill ha med Miljöpartiet i det samarbetet. Det är ingen tvekan om att de fyra borgerliga partierna i Halmstad vill fortsätta att styra tillsammans. Men allt samarbete innebär också förhandlingar och kompromisser, och så även inom Alliansen.

Att då släppa in Miljöpartiet i det samarbetet utan att få en garanterad majoritet i fullmäktige är inte enkelt. Förvisso har man ett upparbetat samarbete från den gångna mandatperioden, men vad händer när beslut ska upp till fullmäktige och man vet att man saknar stöd där?

Då måste man förhandla med ytterligare en part, och där kan det uppstå problem med att få igenom sina förslag, inte minst med budgeten.

Oavsett om Miljöpartiet ingår i det kommande styret eller inte tyder allt på att det blir ett minoritetsstyre i Halmstad. Men det kräver skickliga förhandlingar. Nu är det upp till bevis för Moderaternas ledare Jonas Bergman med andra ord.

Hur ser han då på ett samarbete med Sverigedemokraterna? Där är dörren tydligt och bestämt stängd.

”Vi har hela tiden sagt att ett sådant samarbete är uteslutet och det löftet tänker jag inte svika”, säger Jonas Bergman till HP (11/9).

Det är ett rakt och välkommet besked.

Vilket politiskt styre är bäst för Halmstads invånare? Här gäller det att se bortom partipolitiken och tydligt komma överens om en gemensam plattform för hur kommunen ska utvecklas.

I denna plattform bör fokus ligga på hur Halmstad ska klara en snabb befolkningsökning, både vad gäller fler bostäder och fler skolor.

Halmstad är och ska förbli en attraktiv kommun att bo, verka och leva i.