Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett stick som kan betyda så mycket. Bild: Johan Nilsson/TT
Ett stick som kan betyda så mycket. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Kommunal kovändning som väcker nya frågor

För att ta reda på vad som hände när chefer vaccinerades före vårdpersonal ska hemvårdsförvaltningen utreda sig själv. Är det verkligen rätt väg?

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Vaccinationsskandalen på Slottsparkens äldreboende i Halmstad där chefer blev vaccinerade i strid med prioriteringsordningen och före vårdpersonal har fått ännu en vändning.

På onsdagen uppgav hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M) att man var nöjd med den redovisning man fått av händelsen.

Men senare på onsdagen kom ett nytt besked från kommunen, man gör en kovändning och tillsätter en utredning som förvaltningens myndighetschef Gabriela Arvidsson ska genomföra, vilket HP rapporterar om.

Men det nya beskedet väcker faktiskt nya frågor. Vem var det som gjorde den redovisning som man först var nöjd med? Och varför ska en företrädare från hemvårdsförvaltningen utreda sin egen förvaltning?

Det kanske hade varit bäst att en gång för alla stilla alla tvivel med en extern utredning.

Kommunrevisionen hade varit en lämplig uppdragstagare, den är van vid granskningar och kan vid behov ta in externa revisor er. Det är läge för det nu.