Greta Thunberg har inte bara ett upphov till ett nytt ord, hon har också inspirerat till den globala klimatrörelsen som växt sig stark under 2019.
Greta Thunberg har inte bara ett upphov till ett nytt ord, hon har också inspirerat till den globala klimatrörelsen som växt sig stark under 2019. Bild: Pontus Lundahl/TT

Klimatfrågan har kommit för att stanna

Språket är en spegel av sin tid, men när det gäller de nya klimatorden så lär de få en viktig roll långt in i nästa decennium.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Smygflyga, tågskryt, Gretaeffekten och klimatnödläge. Det är några av årets nyord som Hallandsposten rapporterade om i lördagens tidning (28/12). Ser man på hela listan över de 35 orden och begreppen finns det en tydlig trend, klimatfrågan har präglat språkåret 2019.

För tydlighetens skull, att smygflyga innebär att man flyger utan att berätta om det då det kan vara skambelagt på grund av flygets skadliga klimatpåverkan. Att stoltsera med att åka tåg går däremot bra, därav av ordet tågskryt. Gretaeffekten kommer från den enorma påverkan som klimataktivisten Greta Thunberg har haft på den globala klimatrörelsen och klimatnödläge är precis som det låter.

ANNONS

Sammanställningen av nyorden har gjorts av Ola Karlsson på Språkrådet och Anders Svensson på Språktidningen och innehåller både helt nya ord och de som blivit vanligare under året.

Nyorden har på något sätt förekommit i medierna under året. Även Hallandsposten har bidragit med ett ord, ”beteende- design”, som användes i en artikel i somras av HP-journalisten Hanna Nordemark. Så här beskriver hon ordet:

”Det handlar om att påverka folks beteende i en viss önskad riktning”, säger Hanna Nordemark, och tar upp ett exempel där man kan få folk att bete sig på ett mer miljö- vänligt sätt, som att i matbutiken placera placera svarta bönor bredvid köttfärsen för att därigenom uppmuntra till minskad köttkonsumtion (HP 28/12).

Det är också ett bra perspektiv att ta fasta på när det gäller det individuella ansvaret för klimatet, att uppmuntra till ett mer klimatvänligt beteende.

En lista på ett års nyord kan uppfattas som något tidstypiskt och som kanske blir inaktuell om några år. Vem minns i dag orden ”attitydinkontinens” från 2012 års lista eller ”yoloa” från 2014? (Attitydinkontinens, oförmåga att hålla inne med vad man tycker; yoloa, leva livet som om varje ögonblick vore det sista.)

Men när det gäller årets sammanställning tror jag inte att de många klimatorden blir inaktuella, för ser man tillbaka på året som nu snart är slut är det uppenbart att den stora trenden var just klimatfrågan, och att den verkligen är här för att stanna.

ANNONS

Både i Sverige och i omvärlden blir det allt tydligare att ett allt hetare klimat ställer till allt större problem för mänskligheten.

En inte allt för vågad gissning är också att klimatet är ett problem, eller en utmaning, som kommer att påverka hela det kommande decenniet.

Det finns vissa enstaka händelser som präglar en tidsperiod eller de globala skeendena. Det första decenniet efter millennieskiftet inleddes med terrorattentaten den 11 september 2001, en händelse som skapade svallvågorna långt utanför USA:s gränser. Terrorismen och bekämpandet av den, har fortfarande en stor påverkan.

På samma sätt som den 11 september kom att prägla sin tid tror jag att klimatfrågan, som under det senaste året fått ett internationellt genomslag, kommer att bli det kommande decenniet viktigaste ödesfråga, vare sig vi vill det eller inte.

Först och främst för att utsläppen av växthusgaser fortsätter att stiga i takt med att användningen av fossila energikällor ökar. För varje år som går blir då vädret mer extremt. Denna verklighet är ofrånkomlig om vi inte vänder på utvecklingen.

Det positiva är ändå att människan äger sitt öde i och med att hon själv är orsaken till problemen. Däremot är det långt till lösningen, det vill säga att ersätta den fossila energin med förnyelsebara alternativ.

ANNONS

Den klimatomställning som är nödvändig lär stöta på ett stort motstånd eftersom den kommer att kräva stora uppoffringar från många människor, särskilt i den rika delen av världen.

Häri ligger också den stora utmaningen, både för individer och beslutsfattare. Att ersätta billig olja med förnyelsebara energikällor kommer att bli smärtsamt.

Trots detta önskar ledarredaktionen ett gott nytt klimatår. Hoppet är det sista som överger mänskligheten.

ANNONS