Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här går djuren fria i stallet.
 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Här går djuren fria i stallet. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Karin Pihl: Karin Pihl: Våldet mot lantbrukare ska jämställas med terrorism

Djurrättsaktivisternas agerande är ett hot mot två fundament i den liberala demokratin: respekten för den demokratiska beslutsprocessen och det fria näringslivet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Göteborgs-Posten har i en rad artiklar belyst hoten mot svenska bönder. Under de senaste tre åren har minst 200 brott kopplade till djurrättsaktivister rapporterats. Det handlar om nerbrända byggnader, misshandel och mordhot – till och med mot barn.

I GP vittnar bönder om hur de har svårt att sova på natten och blir skrämda av minsta ljud, som följd av aktivisternas våldshandlingar.

Djurrättsaktivisternas agerande är ett hot mot två fundament i den liberala demokratin: respekten för den demokratiska beslutsprocessen och det fria näringslivet. I ett fritt samhälle får man göra ganska mycket.

Man kan organisera sig i lobbygrupper, demonstrera, starta ett parti, skicka brev till politiker och starta sociala medier-kampanjer.

Men att använda hot och våld är aldrig acceptabelt, oavsett hur rättfärdig man anser att ens kamp är. Att hoten riktar sig mot människors försörjning är dessutom extra upprörande.

Det är statens uppgift att se till att näringsidkare kan bedriva sin verksamhet utan att riskera att egendom förstörs. Bönderna är inte den enda gruppen som plågas av kriminella och därmed hindras i sitt företagande.

I en rapport från Stockholms handelskammare från i fjol anser fyra av tio näringsidkare i utanförskapsområden att brott och otrygghet är det största hindret för verksamheten. Det handlar om skadegörelse, stölder och hot från gäng.

Och enligt organisationens Svensk Handels undersökning från december uppger nästan varannan butiksägare i Sverige att de drabbats av stölder, hot och våld de senaste tre månaderna. Precis som i fallet med bönderna sviker rättsstaten.

Hot mot bönder är dessutom extra allvarligt eftersom det handlar om livsmedelsproduktion. Importen av utländskt kött har ökat med nästan 200 procent mellan år 2000 och 2015, enligt Jordbruksverket. Mejeriimporten har ökat med 370 procent. Svenska bönder verkar redan i hård konkurrens från länder i övriga Europa.Att vara bonde i Sverige måste därför vara attraktivt. I förlängningen hotar de militanta djurrättsaktivisterna inte bara bönderna, utan också det övriga samhället.

Självklart har man rätt att anse att det är fel att äta animaliska produkter och att djur har rätt till liv. Om man brinner för djurrätt finns det en rad fredliga organisationer att engagera sig i.

Men att mordhota bönders barn och bränna ner gårdar är inte opinionsbildning. Det är terrorism, och bör straffas därefter.

LÄS MER: Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

LÄS MER: Djurrättsaktivist hotar med mord – inspirerat av Breivik

LÄS MER: Säpo har slutat bevaka militanta veganer

LÄS MER: Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror