Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ansvar för Halmstad med Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna förväntas samarbeta. Bild: Roger Larsson
Ansvar för Halmstad med Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna förväntas samarbeta. Bild: Roger Larsson

Kent Nilsson: Kan Hallandsandan överleva i Halmstads kommun?

Miljöpartiet fick ett smärtsam uppvaknande efter valet i september. Efter 34 år försvann partiet helt från regionpolitiken.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Hallandsandan är ett begrepp som funnits i Region Halland under flera år, och före dess i Landstinget Halland. Kort berättat går detta förhållningssätt ut på att de styrande politikerna i stort sett är överens sinsemellan och även med oppositionen, i alla fall när det är dags för beslut i Regionfullmäktige. Dessutom har det funnits en ömsesidig samarbetsvilja i samma anda mellan politiker och högre tjänstepersoner.

Halland är en välmående region där majoriteten sedan många år tillbaka kan kosta på sig att samarbeta med oppositionen på vänstersidan. Risken att den politiska debatten uteblir har dock kritiserats. Bland annat ställde sig statsvetaren Jörgen Johansson under våren kritisk till risken att invånarna inte märker skillnad mellan partierna. Han menade att den politiska diskussionen behövs i en demokrati.

Miljöpartiet fick dock ett smärtsam uppvaknande efter valet i september. Efter 34 år försvann partiet helt från regionpolitiken. Möjligen förvandlades MP till oigenkännlighet under den varma filten och tryggheten i Hallandsandan.

Under den närmaste tiden kommer Alliansen att styra regionen i minoritet. Gissningsvis fungerar det ändå. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lär inte kroka arm med Sverigedemokraterna.

I Sverige finns det ett femtiotal kommuner som styrs av Socialdemokrater och Moderater tillsammans. I Halmstads kommunpolitik är det tänkt att konstellationen ”Ansvar för Halmstad” ska regera. Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna som förväntas samarbeta i en kommunal Hallandsanda.

En skillnad gentemot regionpolitiken är förstås att Kommunfullmäktige i Halmstad numera har sex små oppositionspartier med mellan två och fem mandat, plus Sverigedemokraterna, Dessa partier låter förmodligen inte debatten föras i samstämmighet.