Företag som erbjuder blodprov måste också ta ansvar för eventuell uppföljande vård.
Företag som erbjuder blodprov måste också ta ansvar för eventuell uppföljande vård. Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Kajsa Dovstad: Låt inte blodprovsföretagen slippa ansvar

I dag kan du enkelt göra en mängd olika hälsotester utan att gå till läkare. Men det finns problem, blodprovsföretagen tar inte ansvar för uppföljningen av sina patienter.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Orolig över att ha fel på hjärta, njurar eller lever? Lider du kanske av glutenintolerans, reumatism eller magsår? Dricker du för mycket? Numera behöver du inte gå till läkaren. Klicka in på blodkollen.se, medisera.se eller svenskprovtagning.se och beställ hem några blodprover, ta dig till närmaste provtagningsställe och få koll på ditt hälsotillstånd.

Det låter kanske smidigt, men i själva verket finns flera problem. Blodprovsföretagen tar nämligen inte ansvar för uppföljningen av sina patienter. Dyra utredningar, som många gånger inte hade varit medicinskt motiverade från början, lämpas över på den skattefinansierade vården.

Politikerna måste bota besvären i dess linda och se till att också privat finansierade vårdgivare tar ett helhetsansvar för de tjänster de erbjuder.

ANNONS

Privata vårdtjänster, som att beställa blodprov över nätet, blir allt mer populära. Visst kan det vara bra att människor får större möjligheter att ta blodprover. Flera vanliga folksjukdomar, som struma och diabetes typ två, är under- diagnostiserade och kan enkelt konstateras med rätt provtagning. Problemet är att symtomen också kan bero på andra sjukdomar, som kräver annan diagnostik. Normala provsvar kan dessutom ge en falskt lugnande effekt.

Blodprovsföretagens läkare granskar visserligen de beställda provsvaren. I vissa fall sker lite skriftlig kommunikation, men först efter att provsvaren är beställda. Läkarens möjligheter att bedöma om patientens eventuella symtom förklaras av avvikande provsvar, eller att beställa nya prover utifrån de uppgivna symtomen, är ytterst begränsade.

Vissa av analyserna används knappt i den ordinarie vården, medan några av paketen saknar de viktigaste markörerna för att ge svar på rätt frågeställning.

Risken finns också att friska människor blir oroliga i onödan. Ett blodprov anses normalt om det ligger inom referensvärdena, vilket 95 procent av alla friska individer gör. Men 5 procent ligger alltså utanför utan att de är sjuka. Därmed kommer ett av 20 blodprov statistiskt sett att vara onormalt även om personen ifråga är kärnfrisk. De flesta baspaket som blodprovsföretagen erbjuder innehåller minst 30 analyser. Det gör att sannolikheten att en frisk person bara får normala provsvar är rätt liten.

ANNONS

Här uppkommer nästa bekymmer. Medan blodprovsföretagens analyser helt och hållet finansieras av den beställande kunden, står skattebetalarna för notan när utredningen måste drivas vidare. I de fall där det privata blodprovet har hjälpt till att påvisa en sjukdom är det givetvis inget problem att den offentliga vården tar över.

Men när ospecifikt avvikande labbsvar måste utredas för att stilla en patients oro, är frågan om inte räkningen bör skickas till blodprovsföretagen – åtminstone i de fall där det inte finns en klar medicinsk indikation för provtagningen. Även de måste ta fullt ansvar för sina patienter.

Kajsa Dovstad
Kajsa Dovstad
ANNONS