Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kanske är tomten på väg till riksdagen med julklappar till partiledarna. Bild: TT
Kanske är tomten på väg till riksdagen med julklappar till partiledarna. Bild: TT

Kajsa Dovstad: Kajsa Dovstad: Finns det några snälla partiledare här?

Partipiska, predikstol och marsipansko. Här kommer julklappstips till de åtta partiledarna. God jul önskar ledarredaktionen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Julen är här, och med den kommer julklappsutdelning. Nedan listas vad partiledarna borde hitta under granen:

Jan Björklund (L) – en partipiska: En stark framåtryckning i valrörelsen gjorde att Liberalerna klarade fyraprocentspärren med marginal. Majoren tog befälet över sina trupper och lyckades med den nästintill omöjliga manövern att hålla ihop sitt partis höger- och vänsterflank. Men efter valet har det knappast varit ordning och reda i de liberala leden.

Vilken taktik Björklund än väljer hotar myteri. En partipiska kanske kan få även de mest kluvna liberaler att hålla ihop. Framåt, marsch!

Ebba Busch Thor (KD) – en predikstol: Ebba Busch Thor för en Davids kamp mot Goliath när hon lika envist som bestämt kämpar för att avlägsna Stefan Löfven från statsministerposten. Hittills har hennes korståg mot den socialdemokratiska maktapparaten varit framgångsrikt: Nästa år styrs Sverige av en M+KD-budget. Konservatismen har återuppstått, med Busch Thor som överstepräst.

Gustav Fridolin (MP) – en whiteboardpenna: I maj avgår Gustav Fridolin som språkrör för Miljöpartiet. 35 år gammal har det politiska underbarnet nått toppen av sin karriär. Vad ska han göra nu? Kanske fortsätta som folkhögskolelärare. Förhoppningsvis är Fridolin bättre framför klassrumstavlan än bakom skrivbordet på Utbildningsdepartementet.

Ulf Kristersson (M) – en Lafferkurva: Med M-KD-budgeten får svenska arbetstagare ett nytt jobbskatteavdrag. Det är bra och välbehövligt. Men Kristersson envisas med att behålla de höga marginalskatterna.

Lafferkurvan är den nationalekonomiska modell som visar att för höga skatter ger lägre statliga inkomster. En inramad Lafferkurva kanske kan påminna moderatledaren att i nästa budget plocka bort de skatter som är statsfinansiellt onödiga.

Stefan Löfven (S) – en servett-skiss: Statsminister Stefan Löfven kallade M+KD-budgeten för en 28 sidor lång “servett-skiss”. Det är för det första inte sant: De 28 sidorna är tillägg till budgetpropositionens 4 000 sidor. För det andra har många bra idéer börjat som just servett-skisser. Ett exempel är Lafferkurvan. Löfven kanske själv är i behov av en servett att skissa på?

Annie Lööf (C) – en sko i marsipan: “Jag äter hellre upp min högra sko än blir stödhjul åt Socialdemokraterna”, sa Annie Lööf för fem år sedan.

Efter höstens regeringsförhandlingar får man hoppas att Lööfs högersko smakar bra.

Jonas Sjöstedt (V) – en tomtedräkt: I fyra år har Jonas Sjöstedt varit svenska folkets jultomte. Glasögonbidrag, gratis läkemedel för barn och avgiftsfri simskola är några av de presenter vänsterledaren har delat ut tack vare samarbetet med S+MP-regeringen. Tyvärr kommer inte klapparna från en magisk fabrik på Nordpolen, utan paketen har finansierats av höjda skatter. Nu kommer V få begränsat inflytande i svensk politik.

Framöver får Sjöstedt klä ut sig om han vill vara jultomte.

Jimmie Åkesson (SD) en till Thailandsresa: Jimmie Åkesson lämnade regeringskaoset och åkte på solsemester till Thailand. I Sverige fortsatte den politiska diskussionen att snurra kring hans parti. Utan att någon fann en lösning. Varför inte passa på att ta ledigt igen?