Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julgransformation med Jas 39 Gripen. Bild: Johan Nilsson/TT
Julgransformation med Jas 39 Gripen. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Julgransflygningen visar att friheten måste försvaras

Att förvaret visar närvaro är viktigt, särskilt som det finns en säkerhetspolitisk oro i vår omvärld.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Titta upp! En fågel! Ett plan! En julgran! Ja, så kanske det låter när Försvarsmakten spänner musklerna och visar upp sig från sin bästa sida med de traditionella julgransflygningarna som inleddes på onsdagen.

För Hallands del, och då specifikt Halmstad, gäller att blicka mot skyn på tisdag i nästa vecka då Blekinge flygflottilj, F 17, gör en flygning över södra Sverige.

Julgransflygningen är en imponerande uppvisning från flygvapnet. Genom att flyga i formation bildar flygplanen, Jas 39 Gripen, en julgran. Det blir även flygningar med Herkulesplan som kommer att flyga som en julkula, något som Halmstadborna får ta del av nästa onsdag.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida om bakgrunden till julgransflygningarna och det handlar inte bara om uppvisning. Man konstaterar där helt riktigt att det säkerhetspolitiska läget har förändrats i vår omvärld.

”För att möta den snabba och oförutsägbara utvecklingen har Försvarsmakten valt att fokusera den operativa närvaron till vårt land och våra nationella intressen”, skriver man.

Att förvaret visar närvaro är viktigt, särskilt som det alltså finns en säkerhetspolitisk oro i vår omvärld, framför allt österifrån. Det är ofrånkomligen så att Ryssland under Putins tid vid makt- en har blivit ett allvarligare säkerhetshot mot sin omgivning. Det allvarligaste övertrampet skedde 2014 i och med annekteringen av Krim, och därefter konflikten i östra Ukraina.

Sett mot denna bakgrund är det naturligt att Sverige efter många års nedrustning nu åter lägger mer resurser på försvaret. Det är en viktig signal till omvärlden, och då inte minst Ryssland.

Men det finns en svaghet i den svenska alliansfriheten då säkerhet bäst byggs i samarbete med andra allierade, läs Nato.

Året som nu snart lider mot sitt slut har varit speciellt på många sätt. Pandemin har förändrat vardagen för många och det har varit svårt att umgås som vanligt. I det perspektivet är julgransflygningarna en än viktigare signal från förvaret till det svenska folket.

”Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer”. Så beskriver Försvarsmakten sitt uppdrag på sin hemsida.

Tänk på det när blicken går mot skyn och luften fylls av det öronbedövande dånet från ett tiotal Jas-plan. Vårt lands och våra medborgares frihet måste alltid försvaras. På land, till sjöss – och i luften.