Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nybyggt. Svenska debattörer blickar mot Wien för inspiration om hur bostadspolitiken kan utformas. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Nybyggt. Svenska debattörer blickar mot Wien för inspiration om hur bostadspolitiken kan utformas. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Joakim Broman: Joakim Broman: Wien löser inte den svenska bostadskrisen

Hög beskattning och massiva subventioner till hyreslägenheter är ingen attraktiv lösning på den svenska bostadsbristen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Kan Sverige lära av Wien i bostadspolitiken? För den som köar i någon av de svenska storstädernas decennielånga bostadsköer kan den österrikiska huvudstaden framstå som en dröm.

”En tvåa för 4 400 kr – här är paradiset för hyresgäster” lyder exempelvis rubriken i ett SvD-reportage (22/12-18).

Mer nyanserat, men likaledes positivt, är det i rapporten “Wienmodellen” av Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé. Där går Pelling grundligt igenom Wiens bostadsmarknad, som till 80 procent består av hyrda bostäder och där stora subventioner som omfattar breda inkomstgrupper är en viktig beståndsdel.

Trots att Wien storleksmässigt liknar Stockholm räknas kötiden i månader i stället för decennier. Byggtakten är högre och hyrorna lägre. Som en slags röd grädde på moset är också allmännyttan stark och icke-vinstdrivande byggföreningar vanliga.

Men som Staffan Schartner, partner på bostadsutvecklingsföretaget Omniplan skriver i en essä på sajten Bostadspolitik.se (19/3) finns det också baksidor. Standarden är ofta usel, kaminerna koleldade, och även om hyrorna är lägre tillkommer avgifter för allt från el och vatten till hiss- användning. Wien har dessutom liknande problem som Sverige med inlåsningseffekter, där de som har en subventionerad hyra aldrig flyttar ut.

Fredrik Kopsch, forskare i fastighetsekonomi vid Lunds universitet, har liknande invändningar mot de storskaliga subventionerna – som i stor utsträckning gynnar medelklassen – och de gigantiska planeringsprojekten (Bostadspolitik.se 6/3), men menar att det finns andra österrikiska lärdomar.

Hur kommer det sig exempelvis att välbeställda grupper i Sverige kan stå i bostadskö i decennier, sälja sina villor eller bostadsrätter dyrt och flytta in i en innerstadslägenhet med subventionerad hyra? Att låna från Wienmodellen när det kommer till utformningen av bostadsköerna, till exempel genom att de som är i stort behov av en bostad får förtur, skulle kunna vara värt ett försök.

Lisa Pelling har också rätt i att hyresrätten i dag är missgynnad skattemässigt, dels genom ränteavdraget men framför allt eftersom en hyresfastighet drabbas av både företagsbeskattning och fastighetsbeskattning. Likformighet där borde vara en prioritet i en bostadspolitisk reform.

Man måste dock bli fascinerad över att Pelling i det ena andetaget hyllar byggtakten för hyresrätter i Wien, för att i nästa föreslå att Hyresgästföreningens ställning borde stärkas. För tredje året i rad har Sveriges hyresgäster fått reala hyressänkningar på grund av HGF:s starka förhandlingsposition. Vem blir sugen på att bygga och investera om löftet är att du ska förlora pengar?

Ingen, förmodligen. Lösningen blir i stället hög beskattning och massiva subventioner – som i Wien. Möjligen en attraktiv lösning för en vänster på jakt efter nya statliga jätteprojekt, men knappast något paradis. Och framför allt inte en liberal lösning på en sönderreglerad hyresmarknad.