Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Magdalena Andersson (S) lägger fram vårändringsbudgeten. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Joakim Broman: Joakim Broman: Januariöverenskommelsen prövas i höst

Mandatperiodens första vårändringsbudget är framlagd.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Efter att finansminister Magdalena Andersson (S) presenterat innehållet på onsdagsmorgonen (10/4) höll Liberalernas Jan Björklund och Johan Pehrson, och Centerpartiets Emil Källström pressträffar för att berätta om sina förhandlingssegrar.

Några enorma förändringar handlar det inte om, främst eftersom den M-KD-budget som riksdagen röstade igenom i december tog merparten av budgetutrymmet i anspråk. Kvar finns runt 4,5 miljarder.

Regeringspartierna S och MP pekar bland annat på utbyggd laddinfrastruktur och återinfört investeringsstöd för bostadsbyggande som sina satsningar. L får äran för att 3 000 lärarassistenter ska anställas i skolan, och C för satsningar på grön teknik. Skattehöjningar sker på kemikalier och kraftvärme.

Mer intressant än de enskilda budgetposterna är då att se hur Januariöverenskommelsen nu formas i praktisk politik. I vissa fall handlar det om enskilda detaljer. Inför vårbudgeten 2018 pratade exempelvis Liberalernas dåvarande ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson om den märkliga prioriteringen i att sänka momsen för naturguider. Under onsdagen var den återställda momssänkningen en av punkterna som C listade som segrar.

Att förhandlingarna verkar ha löpt smidigt är också värt att notera. Jan Björklund meddelade att han haft betydligt tuffare förhandlingar i Alliansen. Det går i linje med rapporter om att samarbetet mellan de fyra partierna blir tätare och att det formats ett ”inre kabinett” med de fem partiledarna (Di 1/4).

Om det går lika lätt i förhandlingarna om en mer omfattande höstbudget, eller när lågkonjunkturen krymper reformutrymmet ytterligare, återstår att se. Många dyra reformer återstår att genomföra. Familjeveckan ska införas, miljarder ska fram till att ersätta skogsägare för skyddad skog – i vårbudgeten anslås 150 miljoner till detta – för att inte tala om bygget av nya höghastighetsbanor.

Ambitioner om att sänka skatterna på arbete ska, åtminstone enligt finansministern, inte leda till sänkt skattetryck. Januariöverenskommelsen lär prövas på allvar först när vår och sommar övergått till höst.