Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två partiledare som funnit varandra. Bild: Claudio Bresciani/TT
Två partiledare som funnit varandra. Bild: Claudio Bresciani/TT

Mattias Karlsson: Januaripartierna måste nu sätta hårt mot hårt

Om V tillsammans med M och KD gör verklighet av sin extrabudget bör Januaripartierna ställa ett skarpt ultimatum till den rödblåa oppositionen, dra tillbaka förslaget eller så avgår regeringen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Jag trodde aldrig att detta skulle hända för jag trodde inte att M var beredda att köpa Vänsterpartiets ekonomiska politik. Men det är man tydligen beredd att göra bara för att skapa oreda i svensk politik och i svensk ekonomi. Det är beklagligt.”

Det säger Anders W Jonsson, Centerpartiets vikarierande partiledare till Dagens Nyheter (23/1), om onsdagens besked att Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna kommit överens om en extrabudget. Just nu är det verkligen upp-och-nervända världen inom politiken där ytterkanterna gör allt för att underminera regeringsmakten.

Fortsätter den rödblåa oppositionen att steg för steg underminera Januariöverenskommelsen kan man fråga sig om den överhuvudtaget har någon legitimitet. Då måste också den rödblåa oppositionen ta ansvar för sin politik.

Oppositionens agerande är dessutom direkt skadligt mot regeringens förmåga att styra landet i och med att redan beslutad statsbudget successivt nu monteras ner. Regeringen och dess samarbetspartier bör därför ställa ett ultimatum till den rödblåa oppositionen. Blir extrabudgeten verklighet borde regeringen avgå och Januariöverenskommelsen upplösas.

Det troliga är då att M, KD och SD vädrar morgonluft och ser sin chans att ta över makten. Vad tycker V-ledaren Jonas Sjöstedt om det? Vill han verkligen se ett maktskifte i Sverige?

Vilken vecka det har varit i svensk politik. Den inleddes med att regeringen tillsammans med sina samarbetspartier Liberalerna och Centerpartiet presenterade en extra satsning till välfärden på totalt fem miljarder kronor. Det kan tyckas märkligt att skjuta till mer pengar till landets kommuner och regioner så nära inpå att budgeten för 2020 antagits av riksdagen. Förklaringen ligger i att den samlade oppositionen har tryckt på för mer pengar till kommuner och regioner.

De fem miljarderna till välfärden hade med säkerhet kommit i den så kallade vårändringsbudgeten men nu tvingades de fyra januaripartierna att tidigarelägga den satsningen för att blidka oppositionen.

Men det räckte inte. I början av veckan inleddes förhandlingarna mellan V, M och KD om en gemensam extrabudget. Och på onsdagen blev det klart att de tre partierna lägger fram ett förslag på ytterligare 2,5 miljarder kronor till välfärden. Det dröjde sedan inte länge innan Sverigedemokraterna uttalade sitt stöd till den framförhandlade extrabudgeten. Därmed ställer sig en majoritet i riksdagen bakom den nya budgeten.

I grunden är det inga partier som är emot mer resurser till kommuner och regioner. Frågan är bara hur detta ska finansieras. Och det är här det blir problematiskt med det förslag som V, M och KD har lagt fram. Bland annat river man upp två redan beslutade reformer, den så kallade utvecklingstiden, som tidigare hette friår, samt ingångsavdraget, som innebär en sänkning av arbetsgivaravgiften för företagare som anställer nyanlända och de som står långt från arbetsmarknaden.

Reformen med utvecklingstid är knuten till Miljöpartiet och ingångsavdraget är en hjärtefråga för Centerpartiet. Det två partierna är med andra ord de stora förlorarna om extrabudgeten går igenom.

En som är väldigt kritisk till inte minst Moderaternas agerande, är Företagarnas vd Günther Mårder. Han menar att partiet nu har kohandlat bort sin företagsvänliga politik enbart i syfte ”att kladda på regeringens oduglighet”.

”Det är helt uppenbart att det här är en del i ett politiskt spel, man är beredd att göra saker som man i grund och botten inte gillar för att nå ett högre politiskt syfte, men som egentligen inte tjänar landet på något sätt”, säger han till TT (22/1).

Före jul tvingades de fyra januaripartierna till reträtt om reformeringen av Arbetsförmedlingen efter att oppositionen hade gaddat ihop sig. Nu ser historien ut att upprepas när den redan beslutade budgeten kan komma att justeras.

När oppositionen, och inte minst Vänsterpartiet, nu fått vittring på regeringen lär man inte stanna vid detta. Därför borde regeringen tillsammans med L och C syna motståndarnas kort.

M och KD har den senaste tiden gjort kraftiga utfall mot Stefan Löfven och hans regering med bland annat krav på extraval. Så de två partierna lär inte backa om de får chansen att ta över makten.

Men är verkligen Jonas Sjöstedt beredd att släppa fram en högerregering till makten i Sverige? I så fall bör Sjöstedt också vara tydlig med det.

Det är dags för Januaripartierna att sätta hårt mot hårt – och försvara den ingångna Januariöverenskommelsen.