Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) vill ändra på ordningen i skolan – för att få mer ordning.

Mattias Karlsson: Inget tjafs med mobilförbud

När S visar att man kan ändra sig borde fler partier göra likadant.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Nu följer Socialdemokraterna efter Liberalerna i förslaget om mobilförbud i klassrummet.

Det var i början av februari som L lanserade sitt mobilförbud, vilket då kritiserades från vänster till höger, inte minst av ett flertal socialdemokrater. Men nu har alltså partiet svängt i frågan. Skillnaden är att S föreslår ett nationellt mobilförbud i grundskolan, medan L vill att förbudet även ska gälla för gymnasiet.

Kritiken mot mobilförbudet har framför allt varit att skolan inte behöver ett förbud till. Men som gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) förklarade i Aktuellt (26/3) är det framför allt en ändrad ordning som man vill ska gälla i klassrummet.

I dag är det tillåtet att ha mobiler i klassrummet om inte rektor har bestämt om förbud eller läraren tycker att de stör väldigt mycket. Denna utgångspunkt skapar tyvärr alltför mycket problem och leder till onödigt tjafs för den lärare som vill ha ordning.

Genom att från början säga att det inte ska vara mobiler i klassrummet kan lärarnas tid gå till just det som är det väsentliga i skolan, nämligen undervisning.

Även om mobilen är en fantastisk uppfinning går det inte komma ifrån att den orsakar många problem i skolan. Den är ett störningsmoment som hindrar många elever att ta del av undervisningen, vilket framför allt går utöver de svaga eleverna.

När Socialdemokraterna visat att det går att byta ståndpunkt borde fler partier följa efter. Det är aldrig för sent att ändra sig. Det är elevernas – och samhällets framtid – som står på spel.