Hot och hat hör inte hemma på sociala medier.
Hot och hat hör inte hemma på sociala medier.

I samhällsdebatten måste man respektera varandra

Så som du vill bli behandlad själv bör du behandla andra. Det borde i synnerhet gälla debattörer på Diskus Hylte som inte respekterar sina meningsmotståndare.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Diskus Hylte är en sluten Facebook-grupp som samlar lite drygt 2 100 personer. På gruppen kommenteras det som händer inom Hylte kommun, men också i samhället i stort. Tonläget kan emellanåt vara mycket hårt, och det har även riktats både hot och hat mot enskilda personer.

I en serie artiklar har Hallandsposten granskat Diskus Hylte, och intervjuat personer med koppling till gruppen samt kommunpolitiker om deras syn på gruppen. Det är en något splittrad bild av diskussionsforumet som framträder av intervjuerna. En sak är i alla fall säker, den som blir föremål för debatten kan bli mycket hårt ansatt.

Diskus Hylte startades 2015 av Mikael Sjöberg med syfte att ha en grupp där alla kan uttrycka sina åsikter. Men efter att själv fått ta emot hat har han nu lämnat uppdraget som gruppens administratör. Sjöberg är också tydlig med att syftet med Diskus Hylte inte längre uppfylls.

ANNONS

”Det är väldigt lätt att det samlas en grupp likatyckare som kliar varandra på ryggen och då är det ingen diskussionsgrupp längre utan en grupp för inbördes beundran. Det var inte min tanke från början”, säger Mikael Sjöberg till HP.

I den andra delen av HP:s granskning intervjuas ledande politiker i Hylte kommun om sin relation till Diskus Hylte. Oppositionsrådet Anna Roos (C) menar att trots att hon har blivit kallad för ”idiot” och ”inkompetent” har hon valt att fortsätta vara aktiv på Diskus Hylte. Ronny Löfquist är däremot inte längre med i gruppen.

”Jag valde aktivt att lämna på grund av ett allvarligt hot och påhopp. Det är hot mot mig som politiker i Hylte där man inte kan acceptera de demokratiska spelreglerna”, säger Ronny Löfquist till HP.

Att kommunens högste politiker tvingas lämna gruppen är ett allvarligt underbetyg till Diskus Hylte.

Inte sällan kretsar debatten på Diskus Hylte kring migration med udden riktad mot personer med utländsk bakgrund. Ett exempel som väckte stor uppmärksamhet var när en aktiv Hyltepolitiker våren 2021 delade ett inlägg om att en namngiven person i Hylte kunde vara beredd att döda sitt barn i religionens namn. Ett sådant utpekande strider allvarligt mot hur man uppträder emot varandra i vårt samhälle. Följden blev också att politikern lämnade sitt parti.

ANNONS

Det är viktigt att ha en öppen samhällsdebatt. Det är när olika åsikter kan mötas och brytas mot varandra som det kan uppstå en konstruktiv anda och där samhället kan utvecklas i en positiv riktning. Men lika viktigt som det är att stå upp för varje individs rätt att fritt uttrycka sina åsikter är att tydligt markera när en person hotar eller hatar en annan person för vad denna har gjort eller sagt.

Det finns en regel som återfinns i alla de stora världsreligionerna och som handlar att så som du själv vill bli behandlad bör du behandla andra. Det är den så kallade gyllene regeln, och den visar att människor runt om på vår jord i alla tider har försökt att upprätta en slags god ton för hur vi behandlar varandra.

Den regeln borde i allra högsta grad gälla debattörer på Diskus Hylte som inte respekterar sina meningsmotståndare. Hat och hot hör inte hemma i det verkliga livet, eller på sociala medier.

Läs HP:s granskning här:

ANNONS