Ett stick som även skyddar friheten.
Ett stick som även skyddar friheten. Bild: Johan Nilsson/TT

Hyltes vaccinationskrav är ett försvar av en frihet för alla

Hylte kommuns vaccinationskrav för sina omsorgsanställda visar att man tar ansvar för sina äldre invånare. Fler kommuner borde därför följa efter och införa ett liknande krav.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den som arbetar inom omsorgen i Hylte kommun och är ovaccinerad kan riskera uppsägning från sin tjänst. Det rapporterade Hallandsposten om i förra veckan i samband med att kommunen haft ett möte med de fackliga organisationerna.

I första hand ska ovaccinerad personal inom omsorgen omplaceras, men kommunens omsorgschef Jörgen Lövgren utesluter inte att uppsägning kan vara en ”sista hands-åtgärd”, som han beskriver det i HP (11/1).

Det var i slutet av oktober förra året som politikerna i kommunstyrelsen fattade beslutet att alla som jobbar på äldreboende och inom hemtjänsten måste ha ett vaccinationsintyg. Det beslutades också att de fastanställda som inte vaccinerar sig ska omplaceras.

ANNONS

”Vårt huvuduppdrag är att skydda de gamla. Med det här beslutet hoppas jag att de som ännu inte är vaccinerade tar klivet till att göra det”, sa kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist till HP i samband med att förslaget presenterades (13/10-21).

Det är en vettig inställning från en kommun som ju har det övergripande ansvaret för äldreomsorgen. Men när ansvariga politiker i Halmstad och Laholm fick frågan om liknande vaccinationskrav blev svaren mer avvaktande (HP 14/10-21), och Hylte är hittills ensamma i Halland om sitt vaccinationskrav på sin vård- och omsorgspersonal.

Det är landets kommuner som har ansvaret för äldreomsorgen, oavsett om det bedrivs i kommunal eller privat regi, eller om den enskilde bor hemma eller på ett äldreboende. Detta kommunala ansvar är en av grundpelarna i den svenska välfärden, att ta hand om de äldre som har behov och se till att de kan leva så normalt som möjligt.

En kommun måste därför alltid göra sitt bästa för att skydda de allra mest sköra i samhället. När vi nu har en pågående coronapandemi som just slår hårdast mot den äldre befolkningen är det också rimligt att ställa krav på till exempel omsorgspersonal att vaccinera sig mot covid.

ANNONS

I mitten av december publicerade Dagens Nyheter en krönika av den kände danske författaren Carsten Jensen där han riktade mycket hård kritik mot de som aktivt väljer att inte vaccinera sig.

”Vaccinationsmotståndarna är frihetens gratisätare. Deras frihetsbegrepp är meningslöst, i alla fall om de vill leva tillsammans med andra människor i en förpliktigande gemenskap”, skrev Carsten Jensen (dn.se 14/12-21).

Jensen skriver att han är emot att införa vaccinationsplikt men han är väldigt tydlig med att ”asociala beteenden måste få konsekvenser”.

Detta är också enligt den linjen som Hylte har agerat, till skydd för de äldre i kommunen. Fler kommuner borde också följa efter och införa ett vaccinationskrav för sin vård- och omsorgspersonal.

Det finns ingen vaccinationsplikt i Sverige, det är alltså den enskilde som själv frivilligt väljer om hen ska vaccinera sig, i detta fall mot covid. Omvänt bör också gälla att den som väljer att inte ta vaccinet får ta konsekvenserna av sin handling.

Det är viktigt att försvara friheten, men bara till den gräns där inte någon annans frihet inskränks. Bara på det sättet kan en frihet som gäller alla överleva på sikt. Därför har politikerna i Hylte kommun agerat rätt.

ANNONS