Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Söker sig uppåt. När vindkraftverken växer på höjden blir de allt mer kraftfulla – och därmed allt mer värdefulla i klimatomställningen. Bild: Jörgen Alström
Söker sig uppåt. När vindkraftverken växer på höjden blir de allt mer kraftfulla – och därmed allt mer värdefulla i klimatomställningen. Bild: Jörgen Alström

Mattias Karlsson: Hylte tar inte sitt ansvar för klimatomställningen

Hyltes begränsning för vindkraften visar med all tydlighet att politik kan göra skillnad. Synd bara att reglerna innebär att det i stort sett inte blir några nya vindkraftsparker i kommunen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Vindkraften är på stark frammarsch i Sverige. Det byggs nya vindkraftverk som aldrig förr, och inte minst skjuter de upp i höjd. Med högre höjder blir vindmöllorna rejält mer kraftfulla och kan ha en avgörande roll för klimatomställningen i Sverige.

Men intresset från vindkraftsbranschen för att bygga nya vindkraftsparker i Hylte kommun är iskallt.

”Vi tittade på Hylte tidigt under vår utredning. Men det fanns hinder, främst begränsningen på 150 meter över hur höga verken får vara. Det föll på det”, säger Marlene Krolovitsch, projektledare på Eurowind Energy, till Hallandsposten.

Som tidningen rapporterat finns det planer på fyra nya vindkraftsplaner intill Hyltes gränser, men inga i själva kommunen. Bakgrunden är som sagt höjdbegränsningen på 150 meter. Marlene Krolovitsch säger till HP att det inte någon ekonomi i att bygga vindkraftsparker om man inte får bygga högre verk än så.

Men kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) slår tillbaka mot kritiken. Han menar i stället att det är grannkommunerna som är för tillåtande i sin inställning till nya vindkraftverk.

”Det råder, i Halmstad exempelvis, rena High Chaparall. Eftersom de inte sätter några krav på hur stora vindkraftverken får vara”, säger han till HP.

Löfquist menar också att det handlar om pengar att vindkraftsbolagen vill bygga högre än 150 meter. Det är också ett sätt att se på det. Ett annat är att de nya, högre vindkraftverken är en naturlig utveckling i den så nödvändiga klimatomställningen från fossila till förnyelsebara energikällor, en utveckling som Hylte nu vänder ryggen.

Den nu gällande vindkraftsplanen antogs av kommunfullmäktige för två år sedan i samband med att det togs beslut om en ny översiktsplan. Vindkraftsplanen blev mycket uppmärksammad eftersom den begränsar nya kraftverk till att max 150 meter höga. Det innebar att det politiska styret Framtid Hylte splittrades då Vänsterpartiet inte ville ha någon höjdbegränsning. Även Centerpartiet hade samma linje som Vänstern.

Redan när planen antogs framfördes kritik mot begränsningen mot bakgrund av den snabba utvecklingen av allt högre vindkraftverk. Den farhåga som fanns då från vindkraftsbranschen har alltså två år senare blivit verklighet. Med en begränsning på max 150 meter höga vindkraftverk kommer det troligen inte att byggas nya vindkraftsparker i Hylte kommun inom överskådlig framtid. Hylte har med andra ord stängt dörren till en viktig energikälla i den så nödvändiga omställningen från fossil till förnyelsebar energiproduktion.

Förvisso kan man hävda att ansvaret för omställningen till förnyelsebar energiproduktion ligger på statlig nivå och inte är ett kommunalt ansvar, men det är att göra det för enkelt för sig. Det borde ligga i varje kommuns intresse att medverka till den så nödvändiga klimatomställningen. Tar kommunerna inte sitt ansvar lär deras nuvarande veto mot nya vindkraftsetableringar vara i farozonen.

Hylte kommuns nuvarande begränsning för vindkraften visar med all tydlighet att politik kan göra skillnad. Synd bara att reglerna innebär att det i stort sett inte blir några nya vindkraftsparker i kommunen. Det är inte att ta sitt ansvar för den framtida klimatomställningen.

LÄS MER: Mattias Karlsson: Med vindkraft kan bränder och översvämningar besegras

LÄS MER: Mattias Karlsson: Låt vindkraften få snurra fritt i Hylte kommun

LÄS MER: Allt högre vindkraftverk måste kunna hålla avståndet