Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyltes fullmäktige har beslutat att skjuta fram riskanalyser till efter beslut. Bild: Isabel Bark
Hyltes fullmäktige har beslutat att skjuta fram riskanalyser till efter beslut. Bild: Isabel Bark

Mattias Karlsson: Hylte hoppar över eftertanken

Det är självklart bäst att ha ett så bra underlag som möjligt när beslut fattas. Men den vägen har inte Hylte valt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Tänk efter före! Det är ett råd som vem som helst kan skriva under på. Eftertanken har mången gång lett till att dåliga beslut och handlingar inte har blivit av.

Men tydligen vill politikerna i Hylte kommun inte följa rådet att tänka efter före. I alla fall enligt det beslut som kommunfullmäktige tog i förra veckan, och som innebär en ändring kommunens arbetsmiljöpolicy. I stället för att kommunen ska göra en riskanalys före ett beslut ska den nu göras efter beslut – men före genomförandet.

Detta har fått fackförbundet Kommunal att reagera starkt:

”Det är anmärkningsvärt att politiken, som har det yttersta ansvaret för personalens arbetsmiljö, inte är intresserade av att väga in eventuella risker för ohälsa hos personalen i de beslut de fattar”, säger Katrin Karlsson, facklig företrädare på Kommunal i Hylte, till HP.

Enligt ett underlag till fullmäktiges beslut så menar Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att riskbedömningar inte behöver göras före beslut. Det står vidare i tjänsteskrivelsen att ”riskbedömning ska inte användas för att förhala eller att stoppa ett beslut”.

Det är också ett sätt att se på det, att inte fullt ut lita på att facket eller personalen vill kommunens bästa.

Det är självklart bäst att ha ett så fylligt underlag som möjligt när beslut fattas. Men den vägen har alltså inte Hylte valt. Frågan som dyker upp: Har fullmäktiges politiker överhuvudtaget gjort en riskbedömning av sitt eget beslut att skjuta upp riskanalyser? Nej, jag tänkte väl det.