Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Värdefull röst. Bild: Johan Nilsson/TT
Värdefull röst. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Hur lågt kan förtroendet för SD sjunka?

Att SD Halmstad ställer upp med en dömd polis på sin lista till kommunfullmäktige sänker ytterligare förtroendet för partiet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Det är vi som är Sverigedemokraterna i Halmstad”, sa partiets förstanamn Andreas Ahlqvist till HP i måndagens tidning (14/2). Bakgrunden till uttalandet är de stormigheter som varit inom partiet den senaste tiden och som mynnade ut i att en rad ledande företrädare i förra veckan lämnade partiet för att bilda ett nytt lokalt parti.

De kvarvarande SD-politikerna hade i helgen sin nomineringsstämma där man fastställde kommunlistan till valet i höst. Till förstanamn valdes alltså Andreas Ahlqvist. Men på åttonde plats finns en polis som är dömd för tjänstefel och osant intygande, vilket HP rapporterade om i onsdagens tidning.

Det handlar om polisen Rickard Petersson som förra året åtalades och enligt tingsrätten var skyldig till tjänstefel för att ha brustit i sin tillsyn av en berusad person som varit intagen i arresten på polishuset i Halmstad. Petersson ansågs också skyldig för så kallat osant intygande eftersom han i efterhand lämnat oriktiga uppgifter om tillsynen av den berusade.

I en skriftlig kommentar till HP skriver Rickard Petersson att hans kandidatur har godkänts både lokalt och på riksnivå efter att han har redovisat sin dom.

Partier har fritt att själva utse sina företrädare, men att söka väljarnas förtroende är något helt annat. Något som också är besvärande är att flera av Sverigedemokraternas företrädare den senaste tiden valt att inte låta sig intervjuas av HP för att i stället hänvisa till skriftlig kommunikation. Det är ett agerande som visar på att man inte tar sitt demokratiska uppdrag på allvar.

Att SD Halmstad har skakats av interna stridigheter och att flera av företrädarna hänvisar till skriftliga svar via mejl, inger inget förtroende. Än mindre att man ställer upp med en dömd polis.

Det är upp till Halmstads väljare att självständigt bestämma vilket det parti som ska företräda dem i fullmäktige. Men i och med att varje väljare har en enda röst är det viktigt att fundera på vem som har högst förtroende.

Frågan är hur lågt förtroendet för ett parti kan sjunka. Som Sverigedemokraterna i Halmstad hittills har agerat kan man säga att förtroendet är helt förbrukat.