Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I centerland. Jubilerande Centerns partiordförande Maud Olofsson på besök i Mahults bygdegård. Halland är sedan länge ett starkt centerfäste.

Hundra år med Centern

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Centerpartiet, som alltid har haft en stark ställning i Halland, fyller i veckan 100 år.

Det firade riksdagsledamöterna Roger Tiefensee och Fredrick Federley häromdagen med att angripa EU-minister Birgitta Ohlsson i Svenska Dagbladet. De driver tesen att Sverige, för att ha något att säga till om i fråga om EU:s jordbruksstöd, inte skall säga vad man egentligen tycker.

Självklart kan det vara taktiskt att inte kräva allt genast, men det gör heller inte Ohlsson. Sveriges hållning är inte att jordbruksstödet, som alltså för närvarande utgör ungefär hälften av EU:s budget, skall avskaffas i övermorgon. Däremot driver Sverige en tydlig linje för att minska jordbruksstödet.

Centerpartisternas förslag är utstuderat taktiserande, men inte gentemot EU, utan gentemot väljarna.

Å ena sidan säger man sig vilja avskaffa jordbruksstödet på väldigt lång sikt och å andra sidan argumenterar man för att det behövs en gemensam jordbrukspolitik för att kunna utveckla en mer hållbar och rättvis matproduktion. Det senare låter ju fint, men innebär ipraktiken att Europas skattebetalare ska fortsätta skicka pengar till bönderna.

Tiefensees och Federleys argumentation håller inte. Den är ett nödtorftigt hopklistrat hopkok av Stureplanscenterns marknadsekonomi och banden till böndernas lobbyister.

Betydligt bättre sammanhållen är Centerpartiets jubileumsbok 100 år av handlingskraft, som ger en bred och intressant genomgång av Centerpartiets första hundra år, komplett med arkivbilder och gamla valaffischer. Bland annat hittar man Astrid Lindgrens bror Gunnar Ericsson på en bild från rikstinget 1936. Ericsson var då ordförande för ungdomsförbundets distrikt i norra Kalmar. Liksom många andra på de gamla arkivbilderna var han bonde.

Axel Pehrsson-Bramstorp var partiledare för Bondeförbundet mellan 1934 och 1949. Dessförinnan hade han som fjortonåring fått ta över ansvaret för gården hemma i södra Skåne. Hela Centerpartiets historia är full av starka bönder, som försvarar sina intressen. Inget fel idet, och jubileumsboken är, till skillnad från debattinlägget i Svenska Dagbladet, ärlig med bakgrunden.

Centerpartiet bildades av bönder som såg sig trängda mellan storkapitalets höger och arbetarnas vänster. Den förste december 1910 skrev Falköpingsbonden Carl Berglund ett upprop för böndernas enande i tidningen Landsbygden.

Det går en rak linje från detta till Maud Olofssons arbete för för minskat krångel och lägre skatter för små företag, men också till Tiefensees och Federleys debattinlägg.

Centerpartiet är liberalt när det gynnar nutidens självägande bönder, småföretagarna. Iandra lägen är det sådär med liberalismen.

Den svenska jorden har genom århundraden brukats av fria bönder, deklareras stolt ijubileumsbokens inledning. Samt av deras statare och torpare, skulle man ju kunna tilllägga. Liksom arbetarrörelsen har det gamla Bondeförbundet en och annan blind fläck.

cCenterpartiet bildades av bönder som såg sig trängda mellan storkapitalets höger och arbetarnas vänster.