Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomt är det på Österskans – och lär så vara i många år till. Bild: Cecilia Welin
Tomt är det på Österskans – och lär så vara i många år till. Bild: Cecilia Welin

Mattias Karlsson: Hotellmotståndet ledde till ett Österskans utan framtid

Förhoppningsvis har hotellmotståndarna lärt sig en läxa. Ett nytt hotell i Halmstad är inget hot mot hotellbranschen. Snarare tvärtom.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

De senaste åren har planerna på ett nytt hotell på Österskans i Halmstad varit en av de mest livliga debatterna i kommunen. Framför allt mobiliserades ett motstånd mot hotellbygget och som mynnade ut i en lokal folkomröstning i samband med förra årets val. Resultatet blev att Halmstadborna röstade nej till hotellet, och ett utslag som även politikerna följde. Därmed skrotades hotellplanerna på Österskans.

Ett vanligt återkommande argument mot hotellet var att det var stort och för dominerande på platsen utmed Nissan. Men ett annat argument som framfördes i debatten var att det nya hotellet skulle leda till en överetablering på hotellmarknaden. Om man är protektionistiskt lagd och i varje läge ska försvara de redan etablerade aktörerna på en marknad så kan det vara ett giltigt argument. Men så fungerar inte en fri marknadsekonomi.

Hur mår då den lokala hotellmarknaden? Sanningen är att det går väldigt bra för hotellen i Halmstad.

Ett tydligt exempel på det är det nya hotellet vid resecentrum. För två år sedan öppnade det nybyggda Profil Hotels Halmstad Plaza och hittills har beläggningen på hotellet ökat med 40 procent, vilket HP rapporterat om. Och den positiva trenden gäller även för Halmstad som helhet. I juni och juli i år ökade beläggningen av hotellrum med fyra procent jämfört med förra året. Med tanke på att förra sommaren var ett rekordår så blir årets ökning än mer imponerande.

En slutsats av den här utvecklingen är att det nya hotellet vid resecentrum inte är ett hot mot hotellbranschen i Halmstad. I stället har Profil Hotels Halmstad Plaza både utvecklat och utökat hotellmarknaden. Till nytta för alla.

Man vet vad man har men inte vad man får. Och hotellmotståndarna fick vad de ville, ett öde och tomt Österskans. Mitt i centrala Halmstad, och det finns i dag inga nya planer på vad som ska hända på platsen.

Det är just detta som är faran med att vara reaktionär och protektionistiskt, man missar helt de möjligheter som hela tiden kommer. Nu blev det inget nytt hotell vid Nissan, det är bara att beklaga.

Halmstad ska vara en plats för både nuvarande och framtida Halmstadbor. För att lyckas med det måste man välkomna de som vill satsa på kommunen, om det så handlar om att bygga nya bostäder, ha mark till företag som vill etablera här eller locka till sig turister. Halmstad ska vara en attraktiv kommun. Att säga nej till nya hotell leder ej framåt utan är ett tecken på en bakåtsträvande attityd.

Förhoppningsvis har hotellmotståndarna lärt sig en läxa. Utan en tro på Halmstads framtid kan det inte ske en positiv utveckling av kommunen.