Spår av olaglig verksamhet på Skallebackavägen i Halmstad.
Spår av olaglig verksamhet på Skallebackavägen i Halmstad. Bild: Mattias Karlsson

Helt rätt av polisen att slå till mot olagliga streetrace

Olagliga streetrace hör inte hemma i Halmstad, Laholm eller någon annanstans i Sverige.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Däckspåren är tydliga i asfalten på Skallebackavägen vid Flygstaden i Halmstad, det har körts med fordon i hög fart här. Detta är spåren efter helgens olagliga streetrace som skedde på platsen. Men racet fick ett abrupt slut i och med att polisen var på plats av avbröt de olagliga tävlingarna.

Om detta berättar polisen i Halmstad och Laholm i ett inlägg på sin Facebook-sida, vilket Hallandsposten rapporterade om i tisdagens tidning. I inlägget beskriver polisen om att det under fredagen och lördagen samlades ett större antal bilar på olika parkeringar i Halmstad under fredagen och lördagen. De flesta skötte sig, skriver polisen, men inte alla.

ANNONS

På Skallebackavägen och på Kistingevägen anordnades olagliga streetrace, men dessa satte polisen stopp för. Då förflyttades racen vidare till gamla E 6:an vid Kvibille, men dit kom polisen också. Sedan fortsatte man vidare till Industrigatan i Laholm, men dit kom polisen också.

Under helgens polisinsats blev totalt nio personer av med sitt kört och det delades ut 52 böter. Detta är en viktig signal till trafikanter som inte sköter sig. Men polisens agerande uppskattades inte av alla. I inlägget på Facebook beskrivs hur polisens insats ifrågasättes när man avbröt ett streetrace:

”Vi mördar ingen, vi våldtar ingen och vi knarkar inte. Kan ni inte bara låta oss vara ifred?"

Polisens svar på detta var klockrent:

”Tack för att ni inte mördar, våldtar eller knarkar men nej det kan vi inte göra. Streetrace är inte bara olagligt det är även rent livsfarligt”, står det i inlägget.

Det är bara att hålla med. Det går inte att blunda för ett brott bara för att det finns grövre och mer allvarliga brott. Så fungerar inte ett rättssamhälle. Polisen måste bekämpa brott i stort som smått, annars hamnar brottsbekämpningen på ett sluttande plan.

Var hör olagliga streetrace hemma? Det enkla svaret är i papperskorgen. Trafiksäkerhet ska med lag byggas, det som är olagligt är alltså en fara för andra. Därav följer så klart att streetrace, hur uppskattade de än är av sin utövare, skall bekämpas av polisen.

ANNONS

Trafiken kan ses en bild av samhället i stort. Det finns trafikregler som vi alla måste följa, oavsett om vi färdas i bil, med cykel med är gångtrafikanter.

Reglerna är till för att skapa en förutsägbarhet, att veta vad som gäller både för en själv och för andra, så att vi alla kan färdas säkert i trafiken. Individen har en stor frihet i trafiken, men den begränsas också av att andras säkerhet måste kunna garanteras. Av det följer att en röd trafiksignal innebär att man måste stanna och släppa förbi andra trafikanter.

För att trafikreglerna ska efterlevas behövs det sanktionsmöjligheter, som till exempel böter eller att man förlorar sitt körkort vid grövre förseelser. Därför är det viktigt att polisen gör sitt jobb i trafiken, och får stöd och uppskattning för det.

”Vi från polisen i Halmstad kommer aldrig att blunda för streetrace, vansinneskörning, hastighetsöverträdelser, bilar med fordonsbrister och ordningsstörningar. Tvärtom, vi kommer göra allt vi kan för att stävja detta!”

Så skriver polisen på Facebook – och det bör varje samhällsmedborgare ställa sig bakom.

ANNONS