Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Entrén till Karolinska sjukhuset. Bild: Christine Olsson/TT

Hans Hoff är ute och cyklar

Oförsvarligt att polisanmäla politiker som utför sitt uppdrag.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Ibland är det viktigt att vara tydlig och rakt på sak. Sjuka människor kan dö, om de så befinner sig på sjukhus eller väntar på att få vård.

Ändå låter det i svensk sjukvårdsdebatt som att någon alltid måste ställas till svars för varje dödsfall som sker.

På torsdagen polisanmälde den halländske riksdagsledamoten Hans Hoff (S) det moderata finanslandstingsrådet Ingrid Svenonius i Stockholm med anledning av att cancerpatienter har dött i väntan på sjukvård.

”Det är vållande till annans död som skulle kunna vara aktuellt”, säger Hans Hoff till Aftonbladet (21/6).

Bakgrunden är cancerpatienter som förra sommaren fick vänta för länge på sina behandlingar och att flera patienter dog som en följd av detta. I veckan avslöjade Dagens Nyheter att ledningen på Karolinska sjukhuset varit väl medvetna om problemen, tvärtemot tidigare uppgifter.

Vi tar det igen, Hans Hoff har alltså polisanmält Ingrid Svenonius för misstanke om vållande till annans död. Det är verkligen att gå för långt i ansvarsutkrävandet. Och det är djupt beklagligt att Hoff gör partipolitik av den här frågan.

Det är givetvis ett problem att folk dör i en vårdkö, men låt då de som är bäst lämpade att ta hand om sjukvården också lösa de problem som finns, det vill säga professionen.

Politiker har att fördela de offentliga medel, och givetvis kan sådana beslut få allvarliga konsekvenser. Men att hålla politiker straffmässigt ansvariga för att de fullgör sitt uppdrag är oförsvarligt.

Hans Hoff är alltså helt ute och cyklar och borde självklart vara medveten om det själv som den lagstiftare han är.