Jan Widikson framför tomten som gränsar till den skövlade strandskogen.
Jan Widikson framför tomten som gränsar till den skövlade strandskogen. Bild: Roger Larsson

Halmstads kommun visar var skogen ska stå

Kommunen sätter nu hårt mot hårt genom att kräva ett stort skadestånd för den skövlade strandskogen i Tylösand.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

15,6 miljoner kronor. Så mycket kommer Halmstads kommun att kräva i skadestånd för den skövlade strandskogen på kommunal mark i Tylösand. Det är en fullt rimlig åtgärd från kommunens sida.

Det var ord och inga visor när Halmstads kommun hade kallat till presskonferens på Älgvägen i Tylösand på måndagen.

”Det här kan inte bara passera. Det är ett våldsamt ingrepp”, sa Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen.

Bakgrunden är att träd på kommunal mark har skövlats tidigare i år, vilket HP har rapporterat om (28/9).

Nu har kommunen låtit en oberoende konsult utreda omfattningen av trädfällningen och vad det skulle kosta att återställa strandskogen. Enligt utredningen har mellan 416 och 624 träd fällts på den 2 600 kvadratmeter stora ytan och det skulle kosta totalt 15 598 526 kronor exklusive moms att återställa marken. Det är också det beloppet som kommunen kräver i skadestånd av den som ligger bakom skövlingen.

ANNONS

Till grund för det stora skadeståndet ligger bland annat att det är mycket svårt att återställa skogen för att det antingen tar mycket lång tid eller blir mycket dyrt. Det är också stora naturvärden som har förstörts.

Kommunen har polisanmält den omfattande trädfällningen och formellt lämnat in konsultutredningen som en grund för sitt skadeståndskrav. Nu får polisutredningen ha sin gång.

Den skövlade strandskogen ligger precis vid en tomt som ägs av Jan Widkson, fastighetsägare och tidigare bilhandlare i Halmstad. Enligt en skylt vid vägen är tomten ”på bästa läge” till salu för 12 miljoner kronor. Det hör till saken att de fällda träden numera gör att det går att skymta havet från tomten.

I en tidigare intervju med HP har Jan Widikson erkänt att han ligger bakom trädfällningen och detta har han gjort för att skapa en brandgata. Sanningen är snarare att de fällda träden är ett tungt vägande säljargument för tomten.

Till saken hör att Jan Widikson gjort sig skyldig till två liknande olovliga avverkningar som han har fått ersätta. Det har dock inte rört sig om några större skadestånd.

På kommunens pressträff är även Jan Widikson närvarande och han hälsar på HP:s ledarskribent med orden: ”Det är jag som är den skyldige”.

ANNONS

Jan Widikson tycker att han utmålas som helkriminell, men att han inte känner sig så. Dock kvarstår fakta, han är uppenbarligen ansvarig för den olagliga trädskövlingen på kommunal mark och för detta måste han ta sitt ansvar.

Det är inte Jan Widiksons sak att bedöma vad som är rätt eller fel, han står inte över lagen. Nu gäller det för rättsväsendet att utreda polisanmälan och kommunens omfattande skadeståndsanspråk.

Likt alla andra medborgare är även Widikson en del av samhället. Som medborgare har du stora friheter men också ett stort ansvar. Den som sätter sig över lagen ska också dömas för detta.

Pinne för pinne, träd för träd kan Jan Widikson bli skyldig att ersätta kommunen för den skövlade strandskogen. Det är inte mer än rätt.

För att kunna leva i ett rättvist och rättssäkert samhälle måste allmänintresset skyddas. Nu visar Halmstads kommun tydligt var skogen ska stå. Det är sannerligen ett välkommet besked.

LÄS MER:Skandalen i Tylösand

ANNONS