19 studentlägenheter kan försvinna om kommunen fullföljer sina planer att sälja sin fastighet på Hertig Knutsgatan.
19 studentlägenheter kan försvinna om kommunen fullföljer sina planer att sälja sin fastighet på Hertig Knutsgatan. Bild: Michael Larsson

Halmstads kommun skrämmer bort än fler studenter

En redan usel stad för studentbostäder kan bli ännu sämre om kommunen fullföljer planen att sälja ut en fastighet med studentlägenheter. Det är att sända ut helt fel signaler, både till högskolan och inte minst till framtida studenter.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I år är det 40 år sedan Högskolan i Halmstad startade sin verksamhet, vilket givetvis är väl värt att fira. Ett lärosäte av högskolans kaliber är viktig för utvecklingen av Halmstads kommun, och hela regionen. Därför borde samarbetet mellan högskolan och kommunen vara av största vikt. Men tyvärr är inte kommunen alltid med på noterna. Framför allt är väldigt svårt för nya studenter att hitta en bostad i kommunen, ett problem som politikerna inte gjort mycket för att lösa, tvärtom.

Ett tydligt exempel på det är kommunens planer att på att sälja en fastighet nära Högskolan i Halmstad som i dag rymmer 19 studentbostäder, vilket HP rapporterar om i dagens tidning.

ANNONS

Den aktuella fastigheten hyrs sedan 2012 av Halmstad studentkår, som i sin tur hyr ut 19 bostäder till studenter. Men nu har samhällsbyggnadsutskottet tagit beslut om att fastigheten ska säljas, varför framtiden för studentbostäderna är högst oklar.

Studentkåren är inte nådig i sin kritik av kommunens beslut.

”Halmstad vill vara en kunskapsstad, men man tar inte sitt ansvar i frågan om studentbostäder”, säger Johanna Sjögren Eliasson, ordförande i studentkåren.

Beslutet i utskottet fattades av den politiska majoriteten Ansvar för Halmstad bestående av S, M och KD, men det är kommunstyrelsen som har det slutgiltiga avgörandet. Två oppositionspartier, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, röstade emot förslaget att sälja fastigheten. SD vill att kommunen säljer fastigheten med kravet att det fortsatt blir studentlägenheter där.

”Det hade varit önskvärt eftersom Halmstad är rödlistad när det gäller studentbostäder. 19 lägenheter är kanske inte jättemycket men det är 19 lägenheter som kanske försvinner med en helt ny aktör, säger oppositionsrådet Andreas Ahlqvist (SD) till HP.

Visserligen handlar det som Ahlqvist konstaterar inte om så många studentbostäder i ett större bestånd som omfattar runt 650 bostäder i kommunen. Ändå är beskedet från det politiska styret att man vill sälja ut fastigheten att man inte tar bostadsbristen för studenter på riktigt allvar. Det är inte färre utan fler studentlägenheter som Halmstad behöver.

ANNONS

Under flera år har den akuta bostadsbristen varit en återkommande nyhet när höstterminen drar igång. Sedan 2017 är kommunen rödlistad i den årliga sammanställning som Sveriges förenade studentkårer, SFS, genomför. Rödlistningen innebär att en studieort inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen.

I SFS:s senaste bostadsrapport som kom i höstas konstateras att studentkåren upplever att bostadssituationen är värre än föregående år. En orsak till är troligen att antalet studenter på högskolan har ökat medan det inte på långa vägar har byggts lika många nya studentbostäder.

Det står också i rapporten att många studenter tvingas hyra sommarhus i andra hand, vilken de sedan måste flytta ut från under sommarmånaderna. Det är verkligen en kortsiktig lösning som inte gynnar dessa studenter.

I den rekryteringsenkät som högskolan gör årligen framkom i höstas att runt 30 procent av de högskolestudenter som inte flyttat till Halmstad hade gjort det om de hade blivit erbjuden en studentbostad. Därmed går kommunen på sikt miste om både nya Halmstadbor och värdefull kompetens för att det saknas lämpliga bostäder.

Sammantaget är Halmstad en studentstad där många studenter inte får plats att bo.

En framgångsrik kommun behöver möta många olika behov, både invånarnas och företagens. Detta är så klart helt centralt för en kommun, och den nya översiktsplanen som antogs förra året tar också sikte på att ge mer utrymme för nya Halmstadbor och nya företag.

ANNONS

Den som har följt kommunpolitiken de senaste mandatperioderna kan däremot konstatera att studenternas situation i Halmstad inte har varit en prioriterad fråga, särskilt inte när det kommer till studentbostäder.

En redan usel stad för studentbostäder kan alltså nu bli än sämre om kommunen fullföljer planen att sälja ut sin fastighet. Det är att sända ut helt fel signaler, både till högskolan och inte minst till framtida studenter – om de nu vill komma och plugga i Halmstad.

Allt för länge har studenternas usla boendesituation negligerats av politikerna i Halmstad. Skärpning!

Tänk om och gör rätt är det raka budskapet till Ansvar för Halmstad. Sälj inte fler studentbostäder.

ANNONS