Anläggningen på Kristinehed där den gröna påsen för matavfall sorteras ut. Men löst avfall göre sig icke besvär.
Anläggningen på Kristinehed där den gröna påsen för matavfall sorteras ut. Men löst avfall göre sig icke besvär. Bild: Roger Larsson

Halmstads energi och miljö måste hitta hem till medborgarna igen

Det ska vara lätt för Halmstadborna att göra rätt när de slänger sitt avfall. Samtidigt måste Hem bevisa att de gör skäl för att kalla sig ett miljöföretag.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

För vem finns Halmstads energi och miljö, Hem, till för? Frågan borde vara enkel att svara då det är ett kommunalt bolag.

Hem finns till för alla invånare i Halmstads kommun. Ändå kan man inte låta bli att fundera över om bolaget verkligen agerar på det sättet.

För ett år sedan ville Hem införa en sanktionsavgift för dem som slängde löst eller felaktigt avfall i sina soptunnor. Bakgrunden till förslaget var att det lösa avfallet orsakar stora problem på Hem:s anläggning på Kristinehed där den gröna påsen för matavfall sorteras ut.

Problemen var så allvarliga att man lade fram ett förslag på en sanktionsavgift på 200 kronor för löst avfall i kärlet.

ANNONS

Men det var ett feltänkt förslag från Hem. I stället för att bestraffa invånarna när de gör fel borde Hem göra tvärtom, det vill säga uppmuntra dem att göra rätt. När det väl var dags för politikerna att ta ställning till nya avfallstaxor var förslaget om sopböter som väl var borttaget.

Det var sommaren 2017 som Hem införde den gröna matavfallspåsen. Den har sedan dess minst sagt varit ett sorgebarn. Inte minst har kvaliteten på matavfallet varit för dåligt för att det ska kunna återvinnas, framför allt för att det slängs mycket annat än matavfall i påsen.

Den gröna påsen är dessutom populär att använda i andra sammanhang. Inte sällan kan man se folk på stan bärandes på den gröna påsen i ett helt annat syfte. Den fungerar tydligen också bra som sadelskydd på cykeln.

Det finns alltså människor som använder den gröna plastpåsen fel, det är ansvarslöst. Men samtidigt bör systemet uppmuntra till att det ska vara lätt att göra rätt. Troligen är den ökade användningen av den gröna plastpåsen i andra sammanhang en effekt av plastpåseskatten som infördes i våras.

Det är helt enkelt dags att tänka om och på allvar se över hur avfallshanteringen i Halmstad kan bli mer effektiv och framför allt mer klimat- och miljövänlig.

ANNONS

I fallet med den gröna påsen skulle det innebära att göra om dagens system och i stället införa en brun papperspåse för matavfall som slängs i ett separat kärl. Det systemet fungerar bra i många andra kommuner.

Som om det inte vore nog med problem har Hem utmaningar ett annat håll. I en omfattande granskning under hösten har Hallandsposten visat att Hem:s stora kraftvärmeverk på Kristinehed under flera år misslyckats med att nå de uppsatta miljömålen för sina utsläpp.

I september avslöjade HP att Hem i somras hade gjort ett stort utsläpp i Nissan av förorenat processvatten med tungmetaller. Det berodde på ett fel i ett filter men trots att man kände till detta fortsatte utsläppen i flera veckor. Senare uttalade sig företrädare för bolaget att utsläppet motsvarade ”en skruvdragare” i omfattning.

En vidare granskning från tidningens sida visade dock att sommarens utsläpp inte var första gången som Hem överskridit sina så kallade riktvärden utan bara toppen av ett isberg. Totalt har bolaget under en femårsperiod gjort hela 166 miljööverträdelser med för höga utsläpp av tungmetaller i Nissan.

Hem:s kraftvärmeverk är en miljardanläggning där det förbränns avfall. Genom denna process uppnår man två mål, man förstör sopor och producerar samtidigt el och energi. Detta är i sig bra jämfört med att alternativet att lägga avfallet på deponi, läs en soptipp.

ANNONS

Men det finns ändå problem och det är att ”skit in ger skit ut” som det heter, vilket innebär att kvaliteten på avfallet som Hem tar emot är avgörande för utsläppen i andra änden. Och tyvärr fuskas det med avfallet som levereras till Kristinehed, vilket innebär att Hem i allt högre utsträckning måste göra stickprover på avfallet som man tar emot.

Men trots det ska det inte en kommunalt ägd anläggning år efter år släppa ut otillåtna mängder av tungmetaller i Nissan. Här krävs det verkligen åtgärder från ägaren, det vill säga Halmstads kommun.

För drygt en månad sedan meddelades att vd:n för Hem, Monica Karlsson, skulle avgå från sin post. Ordförande för det kommunala bolaget, Louise Uvenfeldt (M), förklarade då för HP att beslutet handlade om ett ”behov av förnyelse inom bolaget i takt med att vi nu går in i en ny fas”.

Med tanke på de problem som Hem har haft och de utmaningar som verkligen väntar i framtiden är det välkommet att bolaget nu går in i en ny fas. Man kan också hoppas att förnyelsen av Hem innebär att bolaget kommer mer i fas med invånarna, och med miljön.

Halmstads energi och miljö måste helt enkelt hitta hem till medborgarna igen, och bevisa att bolaget gör skäl för att kalla sig ett miljöföretag.

ANNONS
ANNONS