Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tomt och ödsligt på Stora torg. Bild: Roger Larsson
Tomt och ödsligt på Stora torg. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Halmstads city får inte bli en övergiven galleria

Hur Stora torg ser ut är en viktig faktor för en attraktiv stadskärna i Halmstad.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det kan hända att man hamnar i en ny stad, antingen på genomresa eller för att man befinner sig i närheten. Man har ett viktigt ärende och behöver handla i en specifik affär. Man tar sig till centrum och försöker att orientera sig i den okända staden. Så ser man en galleria och tänker att där finns ju många olika butiker, där borde man kunna uträtta sitt ärende.

Man går in i gallerian och möts plötsligt av en annan värld. Det är som att tiden har stått stilla i decennier. I stället för ett folkmyller möts man av ett fåtal personer som vandrar i gångarna, på väg till de fåtal affärer som är öppna.

Många av butikslokalerna är tomma och söker nya hyresgäster. Gallerian i stadens centrum är inte var den en gång varit, ett nav för handel och en naturlig mötesplats för människor. Otaliga är dessa bedagade gallerior i vårt avlånga land.

Men det är inte bara gallerior som har det tufft, även centrumhandeln i stort har haft många svåra år när allt fler handlar på externa köpcentrum eller på nätet. Och situationen har snabbt förvärrats under coronapandemin.

Risken är nu överhängande att hela stadskärnor blir som trötta gallerior där var och varannan butikslokal är tom i väntan på bättre tider. Detta är en utveckling som måste hejdas.

Stora torg i Halmstad är en viktig plats för stadskärnan och har varit så under flera hundra år. På nyhetsplats rapporterar HP om de planer som finns för torget de närmaste åren. I och med att taket till det underjordiska Torggaraget behöver renoveras finns det nu tillfälle att ta ett samlat grepp om Stora torgs framtida utformning.

I artikeln intervjuas kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) och oppositionsrådet Stefan Pålsson (S), och det verkar finnas en relativ stor samsyn om torgets framtid. Det är positivt.

Oavsett vad som beslutas om framtiden så är dagens torg inte på långa vägar den naturliga mötesplats det borde vara. För att torget ska bli mer levande behöver man i högre grad främja mer torghandel. Utöver det är det också välkommet med mer grönska på torget, så som det har varit en gång i tiden.

Som framgår av nyhetsartikeln har utformningen av Stora torg varit en fråga som har engagerat Halmstadborna i över hundra år. Det är inte så konstigt eftersom torget kan ses som ett offentligt vardagsrum där människor vill umgås och träffas.

Det borde i alla fall vara målet, för i dag är torget inget kul ställe att vistas på eftersom det på många sätt är ödsligt och känslan ofta är att man vill ta sig vidare så snabbt som möjligt.

Nu har politikerna chansen att ta ett samlat grepp om Stora torgs framtid och verkligen göra skillnad för stadens framtid. Förvaltas den möjligheten rätt finns det en framtid för Halmstads city.

Annars är risken stor att stadskärnan blir likt en övergiven galleria som har sett sina bästa dagar.