Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad investerar

LEDARE: När Halmstad växer måste kommunens kostym också bli större.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

När Halmstad växer måste kommunens kostym också bli större. Den politiska majoriteten i Femklövern gör historiskt stora investeringar. Det framgick vid gårdagens presentation av budgeten signerad Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet samt Arnold Gustavsson, som numera enbart representerar sig själv.

SPI har valt att stå utanför budgetarbetet och har helt avbrutit samarbetet i det som tills nyligen hette Femklövern plus. Det är oklart hur SPI:s representant Bo Fridolph agerar när budgeten ska antas av kommunfullmäktige senare i juni.

Eftersom Vänsterpartiet valt att gå fram med ett eget budgetförslag ser oppositionen aningen splittrad ut. Vänstern och Socialdemokraterna presenterar sina budgetalternativ senare. Detsamma lär gälla Sverigedemoraterna, även om det partiet i fjol valde att aldrig argumentera för sitt förslag när det väl kom till budgetdebatten i fullmäktige. När Femklöverns förslag i går behandlades av verksamhetsbredningen var SD:s representant inte ens närvarande.

Halmstad växer så det knakar. Tidigare har befolkningsökningen varit ungefär 500 personer om året men nu handlar det om 1 300 nya Halmstadsbor årligen. Även om det också betyder ökade skatteintäkter täcker de inte på långa vägar kommunens kostnader. Det betyder att Femklövern räknar med ett underskott även i år. Ifjol var det på 35 miljoner kronor och i år är det mer än dubbelt, nämligen 77 miljoner.

Tack vare en god ekonomi kan budgeten balanseras. Sparbetingen fortsätter att gälla och i det aktuella budgetförslaget ingår de med 25 miljoner kronor.

Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) var efterklok i går när han konstaterade att skattehöjningen 2009 var förhastad, men nu behålls skatten oförändrad och stannar på 20,43 kr.

Nästan en miljard kronor de kommande tre åren avsätts för investeringar. De största behoven är förstås inom barnomsorgen och skolan plus äldreomsorgen. Nya byggnader ska uppföras och de ska naturligtvis bemannas och här utgörs en av utmaningarna att hitta kompetent personal. Men några särskilda satsningar på att vårda de befintliga kommunalt anställda utöver de friskvårdsprojekt som redan pågår ingår inte i Femklöverns förslag, vilket enbart är att beklaga.

Mest positivt är att Femklövern lyssnat på arbetslivets behov av folk så att studie- och yrkesvägledare tydligare ska arbeta med att visa vilka utbildningar som leder till jobb. Ett annat är arbetet med klimatanpassning som nu även omfattar Nissans åmynning. Det tredje är att kulturprojektet Dramalogen blir permanent.

För att i någon mån lösa lokalbristen inom barnomsorgen börjar även Halmstad med att köpa in särskilda förskolebussar.

Varje buss rymmer en avdelning som därmed får en mobil tillvaro under delar av veckan. Det behöver inte bara vara dåligt, utan måste ses som en kreativ lösning.