Många hjärtan. Halmstad är en attraktiv kommun och utsedd till Årets superkommun. Här firas att kommunen blivit 100 000 invånare.
Många hjärtan. Halmstad är en attraktiv kommun och utsedd till Årets superkommun. Här firas att kommunen blivit 100 000 invånare.

Halland går som tåget – men miljön måste med

Framtidsfråga. Ekonomi och skola är viktiga framgångsfaktorer för en kommun. Men en kommuns klimat- och miljöarbete får inte glömmas bort.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På onsdagskvällen blev det klart att Halland kammade hem två topplaceringar på den Stora samhällsgalan som utser ”Årets superkommun”. I kategorin städer/stadsnära kommuner vann Halmstad och Varberg stod som vinnare i kategorin småstads- och landsbygdskommuner.

Även Laholms, Falkenbergs och Kungsbacka kommuner kom bra till i sina respektive klasser. För Hylte är läget annorlunda och kommunen kom på 59:e plats av totalt 108 kommuner i samma klass som Halmstad och Laholm. Detta är ett tydligt bevis för att Hallands kommuner mår bra, i alla fall kustkommunerna.

Det är tidningen Dagens Samhälle som ligger bakom rankningen Årets superkommun. Undersökningen mäter totalt 75 olika variabler indelade i elva olika kategorier som omfattar bland annat ekonomi, skolan arbetsmarknad och demografi.

ANNONS

Syftet är att ta reda på vilka kommuner som klarar sig särskilt bra och står väl rustade inför framtiden. Stor vikt läggs vid ekonomi och skola. Och det är just inom dessa områden som Halmstads kommun kommer högt. Kommunen är väl rustad inför framtiden med framför allt en låg kommunalskatt och landets bästa soliditet. Även inom skolan hamnar Halmstad relativt hög liksom vad gäller kultur och fritid samt förbindelser.

Men solen över Halmstad har sina fläckar. I kategorin barnomsorg hamnar kommunen långt ner i sin klass, på plats 93 av totalt 108 kommuner. Lägre andel utbildad pedagogisk personal och låg personaltäthet drar ner betyget. I kategorin näringsliv ligger kommunen också långt ner, på plats 73. Här har man räknat på hur många företag det finns i relation till antalet invånare, ett slags mått på mångfalden av företag.

Laholms kommun hamnar på en hedrande 19:e plats av 108 kommuner, och utmärks framför allt av en god kvalitet på vård och omsorg och en relativt bra skola. Kommunen har också en hög attraktivitet, vilket mäts av hur många som flyttar till kommunen jämfört med hur många som flyttar ut. Men Laholm ligger sämre till vad gäller barnomsorg samt kultur och fritid.

ANNONS

För Hylte kommun är läget sämre med en mittenplacering i sin klass. Visserligen har kommunen en hög attraktivitet men presterar inte så bra inom skola eller barnomsorg. Positivt är dock att kommunen ekonomiskt ligger bra till.

Årets superkommun är som sagt främst inriktad på att mäta hur en kommun är rustad ekonomiskt inför framtiden. Ett viktigt område saknas dock helt i undersökningen, klimat och miljö. Finns det någon viktig faktor för framtiden är det just miljöarbetet och de klimatförebyggande åtgärderna en kommun arbetar med.

En bättre miljö är inget man kan besluta om på internationell nivå eller ens i riksdagen om inte man arbetar med det på lokal nivå – och där har kommunerna en helt central roll att spela.

Det är gott att leva i Halland, men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Och glöm framför allt inte bort att vi måste kunna leva i harmoni med vår miljö.

ANNONS