Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström och smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo på Region Hallands presskonferens. Bild: Johan Nilsson/TT
Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström och smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo på Region Hallands presskonferens. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Hallänningar, vi måste orka ta oss igenom det här

Det var bara en tidsfråga innan även Halland skulle få skärpta regionala råd för att minska smittspridningen. Allvaret har kommit till Halland och nu har alla ett stort ansvar att följa de nya råden.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

En oroväckande utveckling. Det var orden på allas läppar när det på tisdagen infördes skärpta regionala råd för Hallands län.

Det är den snabba ökningen av antalet konstaterade fall av covid-19 som gjorde att Folkhälsomyndigheten på tisdagen formellt tog beslutet att införa regionala råd för Örebro, Jönköpings och Hallands län. Totalt är det nu åtta regioner som har varierande grad av skärpta råd.

Bakgrunden är så klart den snabba smittspridningen i många delar av landet. Under förra veckan testades 467 hallänningar positivt för covid-19, vilket är en ökning med 140 procent jämfört med föregående vecka. Denna utveckling måste nu hejdas, framför allt för att inte hamna i en situation då sjukvården inte klarar av att ta hand om de patienter som behöver vård.

De nya råden för Halland innebär att alla bör undvika att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas. Det gäller till exempel butiker, köpcentrum och bibliotek. Nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek är undantagna. Vidare bör man undvika att delta på möten, konserter och även träningar.

Hallänningarna uppmanas också att undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de man bor med. De nya råden gäller från och med tisdagen och tre veckor framåt till den 24 november.

Som för att verkligen understryka stundens allvar avlöste presskonferenserna varandra under tisdagseftermiddagen. Först ut var statsminister Stefan Löfven som vid ettiden höll en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson där budskapet var lika tydligt som allvarligt.

”Nu måste alla skärpa sig. Nu behöver varenda medborgare ta sitt ansvar”, sa statsministern.

Därefter höll Folkhälsomyndigheten sin traditionella pressträff där statsepidemiologen Anders Tegnell beskrev smittläget i landet. På pressträffen deltog på länk bland annat Hallands smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo tillsammans med Hallands landshövding Brittis Benzler. De hade viktiga budskap att förmedla:

”Vi vill understryka allvaret i situationen. Det här är ett läge där alla måste hjälpas åt. Det är nu vi har chansen att stoppa den här smittspridningen som eskalerar och därmed förbättra oddsen för resten av hösten och den kommande vintern och julen”, sa Maria Ryberg Mo.

Brittis Benzler lyfte fram att vi alla har ett ansvar att ta:

”Vi, var och en som individer och medmänniskor, måste förändra det vi gör. Tänk efter hur vi gjorde i våras. Då trängdes vi inte i affärerna, vi var inte lika mycket ute i offentliga miljöer. Vi måste alla ta ansvar för att ta oss tillbaka dit igen. Det är då vi kan minska smittspridningen, och därmed också minska sjukdom och död”, sa hon.

Senare på eftermiddagen kallade även Region Halland till en pressträff med företrädare från regionen och länsstyrelsen där det halländska läget mer ingående beskrevs, och det är som sagt en mycket oroväckande utveckling. Trots ett rekordhögt testande har andelen som testats positivt för covid-19 i Halland mer än fördubblats på en vecka.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström påpekade också att antalet konstaterade fall i Halland lär öka ytterligare innan de nya råden kommer att få en effekt. Så tyvärr lär det blir värre innan det blir bättre.

Tisdagens besked till hallänningarna är allvarligt, det finns inte något utrymme för personliga tolkningar av de skärpta råden, det är nu det gäller. Att stoppa den snabba smittspridningen i Halland är inte någon annans ansvar utan nu gäller att alla tar sitt eget personliga ansvar.

Alla måste nu hålla i och hålla ut. Det finns ingen annan väg än att vi måste orka ta oss igenom det här. Det ansvaret faller på alla hallänningar.