Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Full fart för ny vindkraft i Sverige. Bild: Johan Nilsson/TT
Full fart för ny vindkraft i Sverige. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Halländsk vindkraft är en kraftfull injektion i södra Sverige

När vindkraftverken tar sikte mot himlen växer den förnyelsebara energiproduktionen så det knakar i Sverige. Fyra planerade vindkraftsparker utmed den halländska kusten kan vara en viktig nyckel i klimatomställningen där de fossila energikällorna måste fasas ut.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Jag har sett framtiden – och den är vindkraft. Ja, det kan man konstatera efter att ha tagit del av den sammanställning av fyra planerade vindkraftsparker utmed den halländska kusten som Hallandsposten rapporterar om på nyhetsplats.

Färdigbyggda skulle vindkraftverken i de fyra havsbaserade vindkraftsparkerna kunna producera närmare 15 TWh vilket grovt räknat är cirka 10 procent alla den elkraft som producerades under 2020.

Det visar med all tydlighet att vindkraften är ett energislag att räkna med, och att den befäster den inslagna vägen i Sverige mot en helt förnyelsebar energiproduktion där både fossila energikällor och kärnkraften på sikt fasas ut.

Debatten om Sveriges energiförsörjning har formligen exploderat den senaste tiden, framför allt uppeldad av kalla vinterdagar som lett till en ökad elkonsumtionen. Det kalla vädret i kombination med att dagens kraftledningar inte klarar av att levererar strömmen från där den produceras till där den konsumeras har inneburit att Sverige stundtals behövt importera elkraft från kolkraftverk i Polen och Tyskland.

Det är givetvis inte bra, men lösningen ligger varken i att satsa på gammal eller ny kärnkraft. I stället går nu Sverige med raska steg mot en storskalig utbyggnad av vindkraften, inte minst där den verkligen behövs, i södra Sverige.

De fyra vindkraftsparkerna som planeras utmed Hallands kust är i sig inga nyheter. Men slår man samman alla vindkraften i de fyra parkerna blir effekten minst sagt häpnadsväckande.

Utvecklingen av vindkraftsteknologin går i rasande takt, framför skjuter de i höjden. Med allt högre vindmöllor ökar möjligheten till att få ut mer el från vinden. När vindkraften på allvar började byggas ut under 1990-talet var verken ofta på några enstaka megawatt. Nu närmar sig kraftverken 20 MW, vilket är en rejäl effekthöjning.

Det gör också att den totala mängden elkraft som de fyra vindkraftsparkerna i Halland kommer att ligga på totalt 14,3 TWh. Med tanke på att den totala svenska elproduktionen förra året låg på 159 TWh så kan de fyra halländska vindkraftsparkerna utgöra en viktig nyckel i klimatomställning där de fossila energikällorna successivt fasas ut och ersätts med förnyelsebar energi.

En snabb omställning till mer förnyelsebar energiproduktion ställer dock det svenska kraftnätet inför nya utmaningar. Men detta går att lösa, framför allt genom bättre kraft- överföringar inom både Sverige och Europa.

Tanken är att det alltid kommer att finnas ett överskott av förnyelsebar energi någonstans på kontinenten och att det handlar om att se till att den kan levereras dit den behövs. Här gäller det att ha tilltro till att marknadskrafterna kan fungera som den utjämnande faktorn på den europeiska elmarknaden.

Förra året slog vindkraften nytt rekord i Sverige och utgjorde 17 procent av den totala elproduktionen. Detta är en logisk konsekvens av att utbyggnaden av nya vindkraftverk nu sker snabbt.

Kort och gott har vindkraften rejäl medvind i den svenska energiförsörjningen. Och här kan fyra nya halländska vindkraftsparker utgöra en viktig injektion för att säkerställa elkraften i södra Sverige.