Inom kort väntas riksdagen rösta om valet till ny statsminister.
Inom kort väntas riksdagen rösta om valet till ny statsminister. Bild: Claudio Bresciani/TT

Halländsk riksdagsplats i regeringskrisens centrum

Inför en kommande statsministeromröstning kommer varje riksdagsmandat att vara betydelsefullt, inte minst en halländsk riksdagsplats.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På tisdagen drog den första talmansrundan i gång då talmannen Andreas Norlén i rask takt avverkade enskilda samtal med de åtta partiledarna.

Stefan Löfven var först ut och efter sin talmanssittning gav han en kort presskonferens där han meddelade att han står till förfogande att återigen bli landets statsminister.

Inför en eventuell statsministeromröstning de närmaste dagarna är läget mellan de olika blocken otroligt jämnt. Efter att L nu öppet gått över till det högerkonservativa blocket ligger mandatfördelningen på 175 ledamöter för S, C, MP och V medan M, KD, SD och L samlar 174 ledamöter.

Men det finns en rad osäkra faktorer som kan ställa till det. Bland annat har Vänsterpartiet en politisk vilde i Amineh Kakabaveh och Centerpartiet har en ledamot som tydligt deklarerat att hon inte vill stödja Stefan Löfven. Socialdemokraterna har också problem att få alla sina ledamöter på plats när omröstningen väl ska genomföras, framför allt för att en ledamot är sjukskriven, nämligen Sara Heikkinen Breitholtz från Kungsbacka.

ANNONS

På Löfvens presskonferens fick han en fråga om just detta, hur S kan få ihop sina mandat när det verkligen gäller. Löfven svarade då att det kommer partiet att ordna, utan att precisera hur.

Senare på tisdagen klarnade bilden efter en artikel i Dagens Nyheter. Sara Heikkinen Breitholtz är statsrådsersättare för landsbygdsminister Jennie Nilsson från Halmstad. Avgår Jennie Nilsson som minister återinträder hon direkt som riksdagsledamot. Därmed får också Socialdemokraterna ihop sina mandat i riksdagen.

Det kan vara tillfälligheter som avgör en kommande statsministeromröstsning, så hårfin är skillnaderna mellan de två blocken. Det speciella i sammanhanget är att det inte krävs en majoritet i riksdagen för att väljas till statsminister; så länge man inte har en majoritet emot sig i riksdagen blir man vald.

Och mitt i detta drama kan en halländsk riksdagsplats fälla avgörandet om vem som blir landets nästa statsminister.

Riksdagskaos är granne med regeringskris.

ANNONS