Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) vill finansiera höjda pensioner med höjd skatt. Bild: Henrik Montgomery/TT

Karin Pihl: Höjda skatter räddar inte pensionerna

Unga människor har mycket att tänka på. Vem bryr sig om vad som händer när man blir gammal?

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Enligt en undersökning från Sifo har fyra av tio arbetstagare inget privat pensionssparande, och unga är bland de sämre. Vad ska hända med dem på ålderns höst?

Det är lugnt. Pappa staten rycker ut. I alla fall om Socialdemokraterna får sitta kvar vid makten. Det menar åtminstone statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson, som under torsdagen meddelade att partiet går till val på att höja pensionerna. Arbetsgivarna ska betala sammanlagt 15 miljarder mer per år. Höjningen ska ske stegvis och ska vara helt genomförd när dagens 30-åringar går i pension.

Socialdemokraternas ambition, att framtidens pensionärer ska kunna räkna med 70 procent av lönen, är rätt. Men att finansiera det med skattehöjningar är fel. I praktiken innebär Socialdemokraternas förslag att skatten på arbete höjs, vilket på sikt skadar samhällsekonomin. Skattehöjningar för att finansiera högre pensioner kan rentav bli kontraproduktivt. Dyrare anställningar innebär färre anställningar. Det viktigaste man kan göra för sin pension är trots allt att ha ett jobb.

Socialdemokraterna borde lita på att den svenska modellen fungerar. Parterna kan givetvis förhandla fram större avsättningar till pensionerna. Från politiskt håll kan man dock göra andra, mer konstruktiva saker än att höja skatten. En sådan är att öka genomströmningen i högskolan och få unga att börja jobba tidigare. En annan åtgärd är att se till att människor kan vidareutbilda sig mitt i livet, för att slippa gå i förtidspension som ett resultat av utslitna leder.

Skattehöjaridéer säkrar varken pensionerna eller ett fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav.