Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Majoriteten av bilkörare sköter sig, men det är inget argument för att strandtrafiken ska vara tillåten. Bild: Johan Svensson
Majoriteten av bilkörare sköter sig, men det är inget argument för att strandtrafiken ska vara tillåten. Bild: Johan Svensson

Mattias Karlsson: Hög tid att stoppa bilkaoset på sandstränderna i Laholm

Buskörningen i Mellbystrand och Skummeslövsstrand är ett bevis på att det råder ett rättslöst tillstånd på stränderna. Lösningen finns i att förbjuda strandtrafiken och se till att lag och ordning åter får råda.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Under sommaren har det kommit många klagomål till Laholms kommun om illaluktande tång på stränderna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Det är naturligt att medborgarna vänder sig till kommunen med sina klagomål. Ansvaret för strandrensningen ligger nämligen på kommunen.

Men som kommunens företrädare säger till Hallandsposten är det en helt naturlig strand man har att jobba med. Ja, det är så det är. Det finns ett rikt växtliv i havet, och ibland hamnar detta just vid en strandkant. Det är naturligt.

Men vad som inte är naturligt är att köra med bil på en sandstrand, särskilt inte att busköra. Ändå är det precis vad som sker på stränderna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand.

I förra veckan rapporterade Hallandsposten om en allvarlig händelse på stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Det var förra onsdagskvällen som det kom rapporter om buskörning på stranden. Senare tillkallades räddningstjänst till platsen efter att det skett en trafikolycka. Ingen blev allvarligt skadad och behövde följa med ambulans.

Men ett vittne på plats kunde berätta om att bilarna hade kört som galningar och senare var nära att köra på en pojke. Den här bus- körningen är tyvärr inte det enda exemplet på att det kan råda i det närmaste anarki på sandstränderna.

Om buskörningen har ökat eller inte den senaste tiden är oklart, men den är oavsett det mycket allvarlig. Risken finns att det sker en svår bilolycka på stranden. Detta har också föreningen Strandmiljö Laholm påpekat och vill att antingen länsstyrelsen eller kommunen ingriper, vilket Hallandsposten har rapporterat om i veckan.

Den aktuella buskörningen väcker på nytt frågan om strandtrafikens vara eller icke-vara. Diskussionen om strandtrafiken i Laholms kommun har pågått i decennier, men har blossat upp rejält det senaste året. Framför allt efter två avgöranden, dels av mark- och miljö- överdomstolen förra året och av hovrätten i våras. Det handlar om två olika rättsprövningar.

Mark- och miljödomstolen gjorde en miljöprövning och kom fram till att kommunen förbjuds att främja strandtrafiken, ett domslut som sedan miljööverdomstolen för ett år sedan fastställde. Men utfallet var svårtytt, och förra sommaren fortsatte strandtrafiken som om inget hade hänt.

Under våren har tingsrätten prövat ett mål om brott mot terrängkörningslagen där huvudfrågan var att ta ställning till om stranden är att betrakta som väg eller inte.

I och med att en person i det anmälda fallet körde bil på stranden så är det en väg, konstaterade tingsrätten. Vilket även blev utfallet i hovrätten, men med tillägget att man bara prövade det enskilda fallet och inte uttalade sig generellt. Även detta domslut lämnade efter sig oklarheter, även om utfallet blev att strandtrafiken fortsatte som om inget hade hänt.

En sak har dock blivit ytterst tydlig den senaste tiden, och det är att varken kommunen eller polisen har några reella möjligheter att på allvar komma till bukt med buskörningen på stränderna.

Det innebär att buskörningen är ett bevis på att det i dag råder ett i närmaste rättslöst tillstånd på stränderna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand vad gäller trafiken. Ingen tar på sig det fulla ansvaret. Kommunen kan inte stävja buskörningen utan menar att det är en polisiär fråga. Polisen har å sin sida inte resurserna att jaga buskörare på stränderna.

För att uttrycka det annorlunda, det råder bilkaos på sandstränderna. Lösningen finns i att förbjuda strandtrafiken och se till att lag och ordning åter får råda.

Givetvis är det så att majoriteten av strandkörare sköter sig, kör lugnt och försiktigt och parkerar sin bil på stranden för att sedan njuta av en skön baddag. Ska då några enstaka buskörare förstöra för majoriteten som sköter sig?

Men den frågan missar själva huvudpoängen. Är det förbjudet att köra på stranden kommer det att sättas upp hinder som gör det svårare att ta sig ner till stranden med bil. Dessutom underlättas polisens arbete betydligt då det blir enklare att lagföra buskörare om det i grunden är förbjudet att köra på stranden.

När många ropar på kommunen att städa upp illaluktande tång borde man i samma andetag också ta upp frågan om strandtrafiken. Vad gör egentligen Laholms kommun för att komma till bukt med de problem som finns med strandtrafiken? Ja, inte mycket.

Det verkar i stället som att politikerna sticker huvudet i sanden.

Bilar hör inte hemma på en sandstrand, varken i Laholms kommun eller någon annanstans i Sverige.

LÄS MER: Mattias Karlsson: Låt det bli den sista sommaren med biltrafik på stränderna

LÄS MER: Mattias Karlsson: Laholmspolitiker, stick inte huvudet i sanden

LÄS MER: Sandstränder bör med lag skyddas

LÄS MER: Sandstränder bör inte vara en väg som man får köra bil på