Årets studentstad
Årets studentstad Bild: Jari Välitalo

Grattis Halmstad – men nu behövs fler studentbostäder

Utmärkelsen som Årets studentstad är ett lyft både för Halmstad och högskolan. Men för att göra staden ännu mer attraktiv för studenterna måste de ha någonstans att bo.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

På Högskolan i Halmstad finns det över 11 000 studenter och cirka 600 anställda. Alla studenter pluggar inte på heltid så omräknat finns 5 167 helårsstudenter på högskolan.

Konkret innebär det att tusentals studenter bor och verkar i Halmstad under sin studietid. Högskolan är med andra ord en väsentlig del av staden.

Varje år fullbordar mer än 1 000 studenter sin utbildning. Högskolan i Halmstad är alltså bokstavligen en plantskola för den regionala arbetsmarknaden. Kan Halmstads kommun få dessa nyutexaminerade studenter att stanna kvar i staden är det en stor vinst, både för näringslivet och offentliga arbetsgivare. För kommunen är det alltså viktigt att se till att studenterna under sin tid i Halmstad trivs och kan känna sig hemma.

ANNONS

2016 startades ett projekt mellan kommunen, högskolan och Halmstad studentkår som fick namnet ”Halmstad hjärta student”. Syftet med projektet var att genom en rad satsningar förbättra situationen för studenterna i Halmstad.

På torsdagen kom den definitiva framgången för projektet, Halmstad har utsetts till ”Årets studentstad 2019/2020” av Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Prisceremonin ägde rum vid lunchtid i högskolans glasgång. Med popcorn, cider och guldigt konfettiregn var stämningen på topp när Jacob Adamowicz, ordförande för SFS, överlämnade priset till representanter för kommunen, högskolan och studentkåren.

Jacob Adamowicz menade att man i Halmstad har satt studenten i centrum och att man varit inriktad på att studenterna också ska känna sig som Halmstadbor.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman var själaglad över utmärkelsen. Målet om att bli Årets studentstad är uppnått och nu är fokus inriktat på att marknadsföra både kommunen och högskolan brett för kommande studentgenerationer.

I dagens hårda konkurrens mellan landets lärosäten är det givetvis en fjäder i hatten att kunna stoltsera med den här utmärkelsen. Men det får inte stanna vid detta.

Det finns en allvarlig baksida på utmärkelsen till Årets studentstad, för många studenter är det ytterst svårt att hitta en bostad i Halmstad. Denna problematik delar staden med många andra studentstäder i Sverige, men det finns faktiskt mer att önska från kommunens sida.

ANNONS

Högskolan i Halmstad kan ha attraktiva utbildningar och staden erbjuda ett varierat utbud av aktiviteter. Men allt detta kan sakna betydelse. Ska studenterna vilja komma till Halmstad och bo kvar här måste de helt enkelt ha någonstans att bo.

Därför måste kommunen se till att det byggs mer studentbostäder och uppmuntra fler privata hus- ägare att göra plats för inneboende studenter.

Dagens studenter är Halmstads framtid.

ANNONS