Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Som en sista utväg kan Kronofogden besluta om skuldsanering, men vägen dit är längre än vad många hoppas på. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Som en sista utväg kan Kronofogden besluta om skuldsanering, men vägen dit är längre än vad många hoppas på. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Kent Nilsson: Goda råd behöver inte vara dyra

Kommunerna är skyldiga enligt lagen att erbjuda rådgivning i budget- och skuldfrågor. Detta fungera väl lite sisådär i många kommuner.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

För den som faller fritt i en tillvaro av skulder, snabblån och kanske lögner för sig själv eller för närstående gäller det att ta hjälp av de räddningslinor som samhället erbjuder. Som en sista utväg kan Kronofogden besluta om skuldsanering, men vägen dit är längre än vad många hoppas på. Enligt Kronofogden krävs det skulder som inte kan betalas tillbaka under överskådlig tid. Det kan handla om mellan 7 till 15 år. När väl botten är nådd väntar stora uppoffringar i livsstil och vanor.

De exempel som tas upp i tv-programmet ”Lyxfällan” är knappast föremål för skuldsanering. Det finns de som har det betydligt sämre.

Antalet unga personer (18-30 år) som ansökte om skuldsanering har ökat rejält i Halmstads kommun under 2020. Med hjälp av dator kan var och en själv göra en ansökan hos Kronofogden, det kostar inget. Men det visar sig ofta vara mindre effektivt eftersom det blir avslag. Skulderna är kanske inte stora nog utan kan i stället bearbetas med rätt budget och rätt attityd.

Kommunerna är skyldiga enligt lag att erbjuda rådgivning i budget- och skuldfrågor. Detta fungera väl lite sisådär i många kommuner. Att en tjänsteperson förväntas hantera tunga privatekonomiska bekymmer på ytterkanten av sitt skrivbord tillsammans med mycket annat är knappast meningen med lagen. Bakom många tragiska situationer döljer sig kanske missbruk, en sjukdom eller inte minst ett spelberoende.

Den kommunala rådgivningen ska vara kostnadsfri för den enskilde vilket talar emot de företag som absurt nog försöker sälja liknande tjänster till höga kostnader för de redan skuldsatta. Goda råd behöver inte vara dyra.

Halmstads kommun har valt att satsa på budget- och skuldrådgivningen och har genom åren byggt upp en betydande bas av kunskap när det gäller privatekonomisk rådgivning. Som ett nytt innovativt samarbete kring den ökande skuldsättningen bland ungdomar kommer nu också Halmstads kommuns budget- och skuldrådgivare att öka samarbetet med Kronofogden. Detta är förstås mycket bra för de som förlorat greppet över sin ekonomi.