Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varken kan eller förstår sig på den globala marknaden. Bild: Jim Mone
Varken kan eller förstår sig på den globala marknaden. Bild: Jim Mone

Mattias Karlsson: Globaliseringen starkare än Trumps USA

Marknaden har sin egen logik och kommer att anpassa sig till de förutsättningar som gäller.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Så när EU beslutar att införa importtullar på motorcyklar från Harley-Davidson planerar MC-företaget helt enkelt att flytta delar av tillverkningen från USA till andra länder.

Det var inte det USA:s president Donald Trump räknade med när han tidigare i vår inledde ett handelskrig med höjda importtullar på stål och aluminium. Donald Trump har infört doktrinen ”America first” och den nu pågående handelskonflikten som USA har med omvärlden har det yttersta målet att försvara just amerikanska intressen och företag.

Men det riskerar också att slå tillbaka med full kraft. När omvärlden – med rätta – reagerar med importtullar för amerikanska varor så anpassar sig företagen efter det. I det långa loppet kan Trumps politik leda till att amerikanska företag flyttar från landet.

På det viset är globaliseringen en starkare kraft än ett enskilt land och inte ens USA kan stå emot den. Förr eller senare lär Trump inse detta själv – frågan är bara när.