Stängd stad. Säkerheten inför EU-toppmötet i Göteborg är rigorös.
Stängd stad. Säkerheten inför EU-toppmötet i Göteborg är rigorös.

Göteborg visar vägen till en bättre union

När välfärdsgapet mellan EU:s länder ökar behövs mer samordning och större social jämlikhet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ledare 17/11. På fredagenfår Göteborg storfrämmande. 25 stats- och regeringschefer inom EU kommer till staden för ett EU-toppmöte tillsammans med runt 200 deltagare och flera hundra journalister.

Toppmötet innebär att Göteborg på många sätt blir en stängd stad. Vägar och stora områden spärras av, gränskontroller förstärks, skolor stängs och människor uppmanas att arbeta hemifrån.

Det är priset man får ta i dessa tider när stats- och regeringschefer möts, oron för terrordåd är tyvärr helt befogad. Omkring 4 000 poliser från hela Sverige är på plats i en historisk stor polisinsats.

Det är Sveriges statsminister Stefan Löfven som tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är värd för toppmötet.

ANNONS

Temat för mötet är sociala rättigheter för EU:s medborgare och på fredagen ska EU-ledarna skriva under ett nytt dokument, den sociala pelaren, som innehåller 20 principer för om arbetsmarknad, social trygghet och utbildning. Dokumentet är förvisso inte tvingande för medlemsländerna men visar ändå att sociala frågor nu kommer upp på EU:s agenda.

I sviterna efter finanskrisen 2008 har det blivit smärtsamt tydligt att de sociala trygghetssystemen inom EU skiljer sig för mycket. Ett exempel är tiggarna, eller EU-migranterna som de också kallas för, som i dag finns i den svenska stadsbilden.

För många utmanar tiggarna den svenska självbilden av att alla som behöver hjälp ska få det, andra ogillar dem. Få kan sägas vara oberörda.

Tiggarna är en spegel av det delade EU. Det finns en obalans inom unionen och man kan tala om ett ”välfärdsgap” mellan de mer välmående ekonomierna i Europa och de som hamnat på efterkälken.

Detta är problematiskt eftersom det på sikt inte är hållbart att samtidigt ha fri rörlighet inom unionen och vitt skilda socialförsäkringssystem. I en intervju i Svenska Dagbladet talar Liberalernas partiledare Jan Björklund klarspråk i frågan:

”För ett Europa med fri rörlighet krävs en lägsta social standard i EU-länderna”, säger han (SVD 16/11).

ANNONS

Liberalerna är också det enda av Allianspartierna som ställer sig bakom den sociala pelaren. De övriga tre partierna, M, C och KD, är inte lika övertygade utan varnar för att den nya sociala pelaren innebär att mer makt förs över till EU. Det är en korrekt analys, men fel slutsats.

I dessa tider med nationalistiska vindar som sveper över Europa är det inte stängda gränser och högre hinder som behövs, utan ett mer enat EU med större social jämlikhet och där människor kan röra sig fritt över gränserna.

I det perspektivet visar EU-toppmötet vägen till en bättre fungerande union. Så känn ingen sorg Göteborg, staden är med om något stort.

ANNONS