Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har upprepat stört evenemang under Almedalsveckan. Bild: Henrik Montgomery/TT

Friheten måste försvaras

Sätt stopp för nazisterna på Visbys gator.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Almedalsveckan har beskrivits som en unik svensk företeelse och är en symbol för det öppna samhället.

För den som är på plats är de tusentals seminarier som hålls varje år gratis och öppna för vem som helst. I det avseendet är Almedalen en genuint demokratisk institution där alla är välkomna att ta del av andras åsikter och själva får lov att uttrycka sig.

Till årets upplaga av Almedalen har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått mötestillstånd av polisen.

Polisen försvarar NMR:s närvaro med rätten att tala fritt som har en stark ställning i lagen. Men det finns tydliga gränser för toleransen. Den gränsen har med råge passerats i veckan.

Det har i veckan rapporterats att företrädare för NMR har slagit personer, stört seminarier och trakasserat politiker. Allt med det uppenbara syftet att störa, skrämmas och sabotera det demokratiska samtalet. Det räcker nu. Sätt stopp för nazister på Visbys gator.

Polisen har inte agerat fel i sin bedömning, däremot har man inte lyckats med sitt kanske viktigaste uppdrag, att garantera trygghet och ordning för Almedalens besökare. Utöver det behöver troligen också lagstiftningen skärpas.

Yttrandefriheten är fortsatt mycket viktig att försvara, framför allt när det gäller människor som inte har en stark ställning i samhället.

Men tyvärr finns det grupper i samhället som missbrukar yttrandefriheten och med våld och trakasserier vill utöva sin makt.

Detta måste både polisen och lagstiftarna sätta stopp för. Demokratin och friheten måste försvaras.