Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnmorskan Ellinor Grimmark (till höger) och hennes juridiska ombud Ruth Nordström (till vänster) har drivit frågan om rätten till samvetsfrihet, men fick avslag i Europadomstolen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Barnmorskan Ellinor Grimmark (till höger) och hennes juridiska ombud Ruth Nordström (till vänster) har drivit frågan om rätten till samvetsfrihet, men fick avslag i Europadomstolen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Malin Lernfelt: Fortsätt bekämpa det förklädda abortmotståndet

Under hela tiden har de försökt framställa det som en enskild barnmorskas kamp för rätten att följa sitt samvete. I själva verket handlar det om en taktik som konsekvent används av den internationella antiabortrörelsen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I förra veckan meddelade Europadomstolen att de nekar barnmorskan Ellinor Grimmark resning (SVT 28/10). En tydlig markering mot försöken att undergräva svenska kvinnors rättigheter till sin reproduktiva hälsa.

Strax efter att Grimmark 2014 avslutat sin barnmorskeutbildning valde hon att stämma Region Jönköping eftersom hon nekats anställning. Grimmark vägrar att ge preventivmedelsrådgivning eller medverka vid aborter, vilket enligt arbetsgivaren gör henne omöjlig att ha som anställd inom kvinnosjukvården.

Hon förlorade först i tingsrätten som slog fast att det är nödvändigt att barnmorskor ska kunna utföra aborter. Därefter har Grimmark och hennes advokat Ruth Nordström överklagat till varenda möjlig instans. 2017 förlorade de i Arbetsdomstolen och 2020 nekade Europadomstolen prövningstillstånd. Efter det ansökte Grimmark och Nordström om resning eftersom de ansåg att domaren var jävig. Men nu avslås alltså deras begäran.

Under hela tiden har de försökt framställa det som en enskild barnmorskas kamp för rätten att följa sitt samvete. I själva verket handlar det om en taktik som konsekvent används av den internationella antiabortrörelsen, vilken Ruth Nordström är en del av.

När denna inte når framgång med politiska krav på abortförbud använder de sig av juridik och tar vägen via fagra ord om mänskliga rättigheter och samvetsfrihet. I länder som Norge och Italien har det lett till att även om kvinnor rent lagligt har rätt att göra abort, är det ibland svårt rent praktiskt eftersom sjukvårdspersonal har rätt att vägra utföra denna typ av vård.

Ruth Nordström är en av Sveriges mest framträdande abortmotståndare. Under många år var hon medlem i Livets ord, styrelseledamot i Ja till livet och vd för stiftelsen Provita. De två senare gick 2017 samman och bildade antiabortorganisationen Människovärde.

Nordström leder också Scandinavian Human Rights Lawyers, en byrå som enligt hemsidan arbetar med just mänskliga rättigheter men där advokaterna har nära kopplingar till Livets ord, och som instiftat priset "Scandinavian Human Dignity Award”, vilket delats ut till flera personer som arbetar för att undergräva kvinnors rätt till abort.

För några veckor sedan kom advokat Nordström också utmed en bok med namnet "Till de utsattas försvar" (Libris förlag) där hon beklagar sig över vad hon menar är drev som hon utsatts för när hon "utmanat den svenska åsiktskorridoren". Boken har lyfts fram av bland annat Svenska Dagbladets ledarsida som även låtit Nordström dra på sig den stora offerkoftan i redaktionens podd.

Utan tvekan är Ruth Nordström slug. Att marknadsföra sig som den lilla människans förkämpe och driva abortmotstånd under människorättsflagg lurar uppenbarligen både en och annan. Likaså att utmåla sig som toleransens förkämpe när det enda man egentligen vill är att förbjuda kvinnors rätt till trygg vård. Men åsikts- och yttrandefrihet innebär ingen rätt att inte bli motsagd eller ifrågasatt när man uttrycker kvinnofientliga åsikter.

Att arbeta som barnmorska är heller ingen mänsklig rättighet. Och så länge det finns abortmotståndare som Grimmark och Nordström är det en liberal självklarhet att i likhet med Europadomstolen rakryggat stå upp mot deras konservativa och misogyna mörker.