Bilder och filmer på grova trafikbrott, tagna från en motorcykel i Halmstadmiljöer. Det lägger en Halmstadbo upp på sociala medier, och får miljontals klick. I en intervju med Hallandsposten hävdar personen att det inte är han som tagit bilderna eller filmerna. Detta trots att motorcykeln som används är hans. I stället har han lånat ut motorcykeln till vänner. Tydligen i alla de fall där det visas trafikbrott.
Den som tar del av materialet som sprids på mc-ägarens sociala konton ser att det handlar om väldigt grova trafikbrott. Motorcykeln framförs i höga hastigheter på 40-väg i centrala Halmstad. På en film körs mc:n stegrad på bakhjulet mellan en bil och en lastbil på E6 – i nära 200 km/h. Oansvarigt beteende är bara förnamnet. Förutom att riskera sitt eget liv finns hela tiden faran att andra trafikanter påverkas och hetsas till misstag.
Polisen vet vem personen bakom de sociala kontona är, och polisen har nyligen också rapporterat honom för att ha kört på bakhjulet på Laholmsvägen. Ett strafföreläggande väntas inom kort, och skulle personen inte godta detta väntar rättegång.
Trafiken kan ses som en bild av hur samhället fungerar i stort. Det finns trafikregler som är till för att följas för att skapa en säker trafikmiljö. Men framför allt är trafik ett samspel mellan olika trafikanter, om det så handlar om bilister, cyklister eller gående.
Förutsägbarhet och förtroende är två viktiga komponenter för att trafiken ska fungera. I till exempel högre hastigheter på en motorväg behöver man som bilist kunna förutsäga andra trafikanters beteende, och inte minst lita på dem. Att man stannar vid rött, och håller sig på rätt sida av vägen är viktiga förutsättningar för en säker trafik. För att trafiken ska flyta på krävs ett väloljat samspel mellan alla trafikanter.
Den som allvarligt bryter mot trafikregler eller de oskrivna regler som finns riskerar inte bara sitt eget liv utan även andras. Detta är mycket allvarligt, och bör så klart leda till att man inte längre får framföra ett fordon.
Givetvis har polisen ett ansvar att göra vad den kan för att ta fast och lagföra trafikmarodörer. Men polisens resurser är begränsade och störst ansvar för att köra trafiksäkert faller på alla trafikanter. Det gäller så klart även motorcyklister.
Genomgående är samhället större än de individer som bryter mot lagar och regler. För det är allt som oftast i skydd av anonymitet som brotten genomförs. Till exempel bakom en tonad hjälm.
I den aktuella fallet med Halmstadbon som delar bilder och filmer på allvarliga trafikbrott är det fritt fram för tolkningar i skuldfrågan.
En sak är i alla fall säker. Det är oansvarigt, och inte minst fegt, att inte stå för sina handlingar. Och detta av personer som anser sig vara tuffa på sin motorcykel.
Det finns tre ord som beskriver dem bättre: Fegt, fegare, fegast. Så är det när man inte tar ansvar för sina handlingar, och i stället gömmer sig i anonymitet. Ni är inte värda rätten att framföra ett fordon.