Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lång landningsbana för politiker i Region Halland som lämnar politiken. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

För lång landningstid för avhoppande politiker

Reglerna för arbetslösa bör vara lika för alla.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

”Avgångsersättningen är som en landningsbana tills jag hittar en ny funktion att fylla.”

Det säger det avgående regionrådet Stefan Bengtsson (C) i en kommentar till Hallandsposten, med anledning av att han under fem år kommer att behålla en stor del av sitt arvode när han i augusti lämnar regionpolitiken (5/7).

Bengtssons avgångsersättning är helt enligt reglerna, men den landningsbana som han talar om är väldigt lång.

I dagens moderna arbetsliv måste man vara beredd på omställning mitt i livet. Då är arbetslöshetsförsäkringen, det vill säga a-kassan, en trygghet.

För politiker är situationen annorlunda, framför allt är det svårt att förutse ett valresultat och därmed veta hur de heltidsarvoderade uppdragen fördelas, om det så är på kommunal eller regional nivå. Det är därför rimligt att det finns en ersättning till politiker som av olika skäl lämnar politiken. Vad som däremot är orimligt är tiden för denna ersättning, den får inte vara för lång.

Ersättningen till arbetslösa ska ses en omställningsförsäkring, den bör vara generös till en början. Därefter ska det finnas en tydlig avtrappning för att ge den arbetslöse ökade drivkrafter att hitta en ny sysselsättning.

Den landningsbana som Stefan Bengtsson har framför sig är alltså fem år lång. Det är för länge. Därför bör politikerna inom Region Halland se över hur länge som politiker ska få avgångsersättning.

Oavsett om du är politiker eller inte så bör reglerna vara lika för alla. Det är de inte i dag.

Både för samhällets och individens bästa är det viktigt att avhoppade politiker så snabbt som möjligt kommer i sysselsättning.