Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stadsbiblioteket i Halmstad invigdes 2006.
Stadsbiblioteket i Halmstad invigdes 2006.

Kent Nilsson: Ett stadsbibliotek för kultur och demokrati

I dag lördag 19 november firas det på Stadsbiblioteket i Halmstad. Det är hundra år sedan det första stadsbiblioteket öppnade i kommunen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Bibliotekslagen är mycket tydlig om att ”biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla”. I andra paragrafen slår lagstiftaren fast att biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteken i det allmänna ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt.

I lagen skrivs också att varje kommun ska ha folkbibliotek som är anpassade till användarnas behov. Folkbibliotekens utbud av medier och tjänster ska präglas av allsidighet och kvalitet.

För boende och besökare i Halmstads kommun måste man konstatera att dessa grundläggande behov är väl tillgodosedda. I dag lördag 19 november firas det på Stadsbiblioteket i Halmstad. Det är hundra år sedan det första stadsbiblioteket öppnade i kommunen. Dagens vackra biblioteksbyggnad vid Nissan invigdes 2006.

Det är viktigt att biblioteken förblir mötesplatser för kunskap, kultur och demokrati. Och inte minst platser med hög trivselfaktor likt Stadsbiblioteket i Halmstad. Det är naturligtvis bra om verksamheterna är tillgängliga utan restriktioner och övervakning.

Nyligen kände sig personalen på biblioteket i Olofström tvingade att ställa in en sagostund med två showartister. Med höjd säkerhet genomförde Stadsbiblioteket i Malmö sagostunden som efteråt följdes av hot och hat mot personalen via sociala medier.

Kultur i alla dess former kan väcka känslor och inte sällan är avsikten att just provocera eller ”röra om i grytan”. Detta ska då från fall till fall ställas mot arbetsmiljölagstiftning och rimliga trivselnormer. Att utsätta kulturarbetare för hatkultur är självklart helt oacceptabelt.