Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krig. Ett filmat ritualmord blottar vilken typ av krafter den ukrainska armén försvarar sig mot. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Krig. Ett filmat ritualmord blottar vilken typ av krafter den ukrainska armén försvarar sig mot. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Alex Voronov: Ett ritualmord som blottar rysk våldskult

Ett filmklipp på ett mord av den så kallade Wagnergruppen demonstrerar det ryska samhällets fascistifiering.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det filmade mordet på Jevgenij Nuzjin är ett av de mest makabra under kriget. Klippet publicerades natten mot 13 november i en Telegramkanal kopplad till den ryska privatarmé som är känd som Wagnergruppen, och har därefter spridits i andra ryska kanaler.

Nuzjin läser upp ett uttalande medan han ligger med huvudet fasttejpat vid en sten. Han berättar att han tog värvning ”för att gå över till Ukrainas sida och strida mot ryssar”. Mannen säger att han lyckades genomföra denna övergång den 4 september. Två månader senare, den 11 november, ska han dock ha varit ute på stan i Kiev, fått ett slag i huvudet och vaknat upp i denna källare där han fått veta att man kommer att genomföra en rättegång mot honom.

Efter att Nuzjin har yttrat dessa ord krossar någon hans huvud med en slägga.

I den historia som han har tvingats berätta finns uppenbara tveksamheter. Nuzjin rekryterades till Wagnergruppen medan han satt i fängelse för mord. Han hamnade snart i ukrainsk fångenskap där han intervjuades av en ukrainsk militärjournalist – en verksamhet som i sig strider mot journalistisk etik. En bit av den intervjun finns inklippt i mordvideon där Nuzjin säger att han vill strida mot Ryssland.

I fångenskap kan folk säga vad som helst i hopp om att förbättra sin situation, varför alla sådana yttranden bör tas med stor nypa salt. Det är också högst osannolikt att ukrainska myndigheter skulle ha låtit Nuzjin gå runt som en fri man i Kiev. Lika osannolikt är att Wagner där har kunnat kidnappa honom och föra ut honom till ryskt territorium.

En mer begriplig version av händelserna är att Nuzjin fångutväxlades och därefter slogs ihjäl av sina ”kamrater”, med stor sannolikhet oskyldig till det som mördarna lagt honom till last.

Det filmade mordet ingår samtidigt i det ryska informationssystemet runt kriget. Man sänder en signal till alla inom Wagner, men även till andra i den ryska armén, att ukrainsk fångenskap är ett mycket dåligt alternativ för dem.

Men det är mer än så. Denna demonstration av gränslöst dödligt våld med bestialiska inslag är en del av fascistifieringen av det ryska samhället. Valet av mordvapen är ingen tillfällighet. Wagner har gjort släggan till något av en gimmick efter publiceringen av en video från Syrien 2017 där det ryska militärföretagets soldater mördar en man med slägga, varefter de lemlästar honom och bränner kroppen.

Trots att personerna i den videon har identifierats har ingen ställts inför rätta. I stället har det dykt upp Wagner-souvenirer på den ryska marknaden med slägga som motiv.

Företagets chef Jevgenij Prigozjin, som står Vladimir Putin nära, har hyllat mordet på Nuzjin och därmed markerat att han och hans verksamhet står utanför till och med den ryska lagen. Budskapet: ”Vi gör vad vi vill. Vi är inte bundna av några regler. Vi går längre än någon annan.”

Denna våldskult och ritualisering av mord är tänkt att chocka men även flytta gränser i Ryssland och skapa ökad tolerans för förbrytelser. Och om det är så här den ryska armén behandlar egna soldater som utpekas som förrädare, är det inte svårt att se vad samma armé gör mot ukrainare. Sällan har vi fått en bättre illustration av vilka krafter Ukraina försvarar sig mot.