Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En framtidsvision som kan bli verklighet – och Halmstadborna vill. Bild: White arkitekter
En framtidsvision som kan bli verklighet – och Halmstadborna vill. Bild: White arkitekter

Mattias Karlsson: Ett ja till hotellet är ett ja till Halmstads framtid

En folkomröstning om hotellet på en egen valdag är bäst. För den som bryr sig om stadens framtid bör valet vara givet.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På tisdagens fullmäktiges fattades det formella beslutet att det blir en historisk folkomröstning i Halmstad om hotellplanerna på Österskans. När folkomröstningen ska äga rum och vad frågeställningen blir återstår för kommunfullmäktige att ta beslut på nästa sammanträde den 15 juni.

Men redan på onsdagen kom en vink om vad politiken anser om när folkomröstningen ska äga rum. Då behandlade valnämnden ärendet på ett möte och man förordar att omröstningen hålls i januari nästa år, det vill säga skilt från det allmänna valet i september samma år.

Förvisso blir det dyrare med separata valdagar, fem miljoner kronor om folkomröstningen hålls i januari mot 200 000 kronor om det i stället hålls på den ordinarie valdagen. Men trots den stora skillnaden anser alltså valnämnden att omröstningen ska hållas fristående från valdagen.

”Det avgörande för oss är att det känns säkrare och mer hanterbart med den här modellen”, säger Ante Hultin (S), förste vice ordförande i valnämnden, till Hallandsposten.

Han tillägger också att det finns en farhåga att hotellfrågan kan överskugga den lokalpolitiska debatten om folkomröstningen hålls samtidigt med det ordinarie valet.

Detta är viktigt att fasta på, en folkomröstning på en egen valdag är bäst för demokratins skull. Men som sagt, det är fullmäktige som tar beslut om de praktiska delarna kring folkomröstningen.

Och så var det själva huvudfrågan, ett nytt hotell på Österskans. Varför ska det byggas? Området som har varit en central plats under lång tid i Halmstad är i dag på många sätt en ödslig plats, i väntan på bättre tider. Med en ny hotell- och konferensanläggning mitt i city skulle hela stadskärnan få ett lyft och skapa en plats där det ständigt händer något.

Nu kommer Halmstadborna få möjlighet att säga vad de vill ska hända på Österskans. För den som lyfter blicken och tar sikte på Halmstads framtid bör valet var enkelt. Säg ja till ett nytt hotell.

LÄS MER: Nästa val får inte bli ”hotellvalet”

LÄS MER: Nissan kan bli Halmstads nya stolthet