Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningen ”Utveckla Österskans och Picassoparken” presenterar sitt koncept. Bild: Jari Välitalo
Föreningen ”Utveckla Österskans och Picassoparken” presenterar sitt koncept. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Ett grönt koncept är inte framtiden för Österskans

Det är lättare att säga nej än att vara konstruktiv. Det gäller inte minst det organiserade motståndet till ett nytt hotell på Österskans.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Att presentera ett nytt koncept för Österskans och Picassoparken. Det var syftet med det öppna möte som den ideella föreningen ”Utveckla Österskans och Picassoparken” bjöd in till i förra veckan i Immanuelskyrkan i Halmstad.

Bakgrunden är bekant för de flesta. Den 23 januari nästa år kommer det att hållas en historisk folkomröstning i Halmstad om planerna på ett nytt hotell på Österskans. Det senaste året har debatten om hotellet varit mycket intensiv, särskilt då bland dem som inte vill att det ska byggas ett hotell på platsen.

En stor del av hotellmotståndet har kanaliserats i Facebook-gruppen ”Önskar inget hotell i Picassoparken!” och från den gruppen organiserades sedan en insamling av namnunderskrifter för att få stöd till en folkomröstning.

Jag har tidigare i ledartexter kritiserat hotellmotståndare för att vara nostalgiska och efterlyst vad man i stället vill se för verksamheter på platsen om man inte vill se ett hotell där.

Kanske kunde jag bli bönhörd nu. Inför mötet utlovades nämligen en vision ”om ett intressant och spännande område som lockar många människor till centrum och därmed bidrar till att återigen skapa ett levande centrum”. Utifrån den programförklaringen kan man förstå att det fanns höga förväntningar. Men av konceptet som presenterades var det inte mycket om faktiskt levde upp till det.

Vad som i stället presenterades var en vision om att utveckla området till ett slags ”grön oas” med ett större sammanhängande grönområde mellan Slottsbron i söder och Stadsbiblioteket i norr. Visserligen är det inte fel med grönområden men utan verksamheter som lockar till sig människor lär det inte bli ”ett levande centrum”.

Kontentan av konceptet är att det är lättare att säga nej till utveckling av Halmstad än att vara konstruktiv. Det gäller inte minst det organiserade motståndet till ett nytt hotell på Österskans.

Jag ska dock vara ärlig med att det är positivt att föreningen ”Utveckla Österskans och Picassoparken” nu har vänt blicken från det förgångna till framtiden. Men den gröna visionen som presenterades leder inte till någon större utveckling mot ett levande centrum i Halmstad.

För att lyckas med det behövs nya verksamheter, till ett exempel ett nytt hotell på Österskans. Det hör också till saken att stora grönområden kommer att bevaras om det byggs ett hotell på platsen.