Sorg. Ett chockerande mord ägde rum i Visby i veckan, mitt under Almedalsveckan.
Sorg. Ett chockerande mord ägde rum i Visby i veckan, mitt under Almedalsveckan. Bild: Henrik Montgomery

Ett dåd riktat mot svensk demokrati

Mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan är chockerande och tragiskt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

En solig sommardag i Visby förbyttes i chock och sorg. En kvinna som mördas på öppen gata, mitt på dagen, är i sig en brutal och tragisk händelse.

Att Ing-Marie Wieselgren, som offret hette, dessutom var offentlig företrädare – psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner och radioröst – och mördades under Almedalsveckan, den svenska demokratins mest öppna och välbesökta mötesplats, gör situationen både mer sorglig och allvarlig.

Polisen hade under torsdagsmorgonen ingen bild av motivet, men uttryckte på en presskonferens att det inte hittills framkommit något som tyder på politiska motiv.

Samtidigt har den misstänkte 33-åringen under flera år varit aktiv i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (Expo 6/7). Det, ihop med det övriga sammanhanget, gör att man bör betrakta brottet som ett terrordåd.

ANNONS

Att NMR under många år skapat otrygghet och hotfull stämning i Almedalen går inte att bortse från och måste tas på betydligt större allvar än hittills. 2018 heilade och skrek ett tjugotal personer på Donners plats (Expressen 7/7 -18), där mordet skedde – det är mer än en isande slump.

Man ska samtidigt vara medveten om att dåd av det här slaget är extremt svåra att förhindra, åtminstone givet att Almedalsveckan ska fortsätta se ut som den gör.

Poängen med politikerveckan är just att den ska vara en myllrande plats med både formella och informella möten. Där toppolitiker, ministrar såväl som oppositionsledare, rör sig fritt och öppet. Om allt det flyttades bort från en historisk stadskärna med ringlande kullerstensgator och in i en stängd mässhall skulle mycket gå förlorat.

Polisen och Säpos bedömning är inte att hotbilden har förändrats, och Peter Lindvall, regiondirektör på Region Gotland, meddelade därför att planerade evenemang kan genomföras (SvD 6/7).

Det är rätt beslut. Obehag, chock och sorg till trots får inte den politiska vardagen stanna när en sådan attack sker. Lärdomen som Ing-Marie Wieselgren själv förmedlade i radioinslaget Tankar för dagen i vintras (SR 28/2), apropå kriget i Ukraina, var att ett bra sätt att hantera rädsla eller sorg är att göra något, stort eller smått.

ANNONS

Att tända ett ljus, att skänka kläder eller pengar, eller som hennes farbror, gå ut och sätta potatis, är att bära ett hopp om framtiden. Det är ord att minnas i Almedalen, denna sommar och alla kommande år.

ANNONS