Undervisning. Liberalernas partiledare Jan Björklund pratar samhällskunskap med en åttondeklass på Söndrumsskolan. I bakgrunden liberalerna Lovisa Aldrin och Bengt Eliasson.
Undervisning. Liberalernas partiledare Jan Björklund pratar samhällskunskap med en åttondeklass på Söndrumsskolan. I bakgrunden liberalerna Lovisa Aldrin och Bengt Eliasson. Bild: Jari Välitalo

Ett ödesval väntar i höst

Skolan är Liberalernas viktigaste valfråga och allt är som vanligt – men ändå inte.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

"För Sveriges framtid är skolan den absolut viktigaste frågan. Det handlar om våra barns framtid, hur de ska lyckas, hur samhället ska se ut i nästa generation.”

Liberalernas partiledare Jan Björklund har linjen klar inför valet i höst. Det är skolan som är partiets viktigaste fråga. Allt är med andra ord som vanligt, men ändå inte.

När Jan Björklund på onsdagen besökte Halmstad var det också en skola som var målet. Mellan en kort samhällslektion för en åttondeklass och ett samtal med skolans ledning fick Hallandspostens ledarredaktion en intervju med partiledaren.

Intervjun kom självklart att handla om skolan och att skolresultaten sjunker, men också om det stundande valet som Björklund tror kommer att bli det mest ideologiska valet på mycket länge.

ANNONS

Vilka är de största problemen i dagens skola?

”Det är att kunskapsresultaten sjunker, det är naturligtvis huvudproblemet. Det kan spaltas upp i att vi inte har tillräckligt med välutbildade lärare. Vi har bristande disciplin i skolan och vi har för få speciallärarinsatser.”

Vilken är den främsta reformen ni vill genomföra om ni vinner makten?

”Vi borde återförstatliga den svenska skolan. Kommunaliseringen [av skolan] har i allt väsentligt misslyckats. De flesta kommuner gör vad de kan, men det blir ändå stora skillnader när 290 kommuner var och en för sig ska ansvara för skolan.”

Under intervjuns gång kommer vi in på det kommande valet och att det efter valet kan bli stökigt i politiken.

”Det här valet kan nog bli det mest ideologiska valet på mycket länge. Det beror på att under ett antal valrörelser har det nästan bara handlat om vem som satsar mest på vård, skola och omsorg. Men så plötsligt utmanas hela den liberala samhällsmodellen både av extremhögern och populistvänstern.”

I dag finns det en politisk trend som säger att vi går mot sämre tider. Hur ser du på det?

”Om man bara svartmålar kommer människor tro att det är fel på hela systemet. Men om man bara ser att allting är guld och gröna skogar, då tycker folk inte att man är verklighetsförankrad. Man måste ha en nyanserad bild.”

ANNONS

”Jag menar att vi har utmaningar. Skolan, integrationen, få in de nyanlända i jobb, hederskulturer i förorterna, bristen på poliser. Det finns många problem, men dessa problem går att lösa. De är inte olösbara och vi behöver inte byta samhällssystem.”

”Det här negativa gör att många vill sluta Sverige från omvärlden. Det handlar inte bara om migration utan om EU och att vi ska gå ur det europeiska samarbetet. Det här känner jag mig helt främmande inför.

Till sist, hur går det i valet?

”Alliansen vinner och Liberalerna går framåt.”

Trots Jan Björlunds optimism inför valet går det inte att komma ifrån känslan att av årets val är något av ett ödesval. Vilken väg kommer Sverige att välja? Mot mer slutenhet mot omvärlden eller fortsatt öppenhet?

Den 9 september kommer svaret när väljarna har sagt sitt.

ANNONS